Ubach no veu ingerència del Vaticà en la sobirania d'Andorra per l'avortament

La ministra diu a la comissió legislativa d'Exteriors que l'any vinent es poden tancar els convenis de doble imposició amb Bèlgica, Hongria i els Països Baixos

Comentaris

La ministra Maria Ubach abans de la seva compareixença d'aquest dijous.
La ministra Maria Ubach abans de la seva compareixença d'aquest dijous. DEMÒCRATES

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach ha dit durant la seva compareixença d'aquest dijous a la comissió legislativa d'Exteriors que no veu ingerència del Vaticà en la sobirania d'Andorra pel tema de l'avortament. Ha qualificat de bones les relacions entre els dos Estats i ha afegit que "la Santa Seu és una institució molt important per a nosaltres".

Sobre les paraules del nunci apostòlic Bernardito Auza durant la missa de Meritxell assegurant que "la defensa del dret a la vida és un dogma de fe de l’església catòlica", la ministra ha indicat que "és nunci i diplomàtic i no podem dissociar les dues coses". Ha assegurat que la comunicació és molt bona en els àmbits de la cooperació. Ubach també s'ha referit als convenis de no doble imposició i ha avançat que l'any vinent es poden tancar els dels Països Baixos, Bèlgica i Hongria i que s'han iniciat converses amb Itàlia, Alemanya i el Regne Unit però ha reconegut que en aquest darrers dos països hi ha dificultats.

"Amb Alemanya costa perquè ens diuen que no tenim activitat econòmica suficient”. Ha negat que sigui per motius de  l'homologació internacional en matèria fiscal". Una de les assignatures pendents, precisament del Govern és l'obertura d'una ambaixada a Alemanya, En el cas del Regne Unit fa un any que es va fer la proposta però no hi ha resposta. Pel que fa a altres països, "hi ha equips petits que tenen moltes demandes o canvis de govern que també provoquen canvis d'interlocutors”

Tailàndia i Rússia no demanaran visat de turista als andorrans que vulguin visitar tots dos països

Durant la compareixença ha presentat l'informe d'Acció Exterior del seu ministeri amb un esment especial a la pròxima Cimera Iberoamericana.S'han nomenament nous ambaixadors a la zona d'Europa del Nord, central i oriental. Ha explicat que la tasca del seu ministeri es la presència d'Andorra a l'exterior, la negociació d'instruments jurídics internacionals,  i garantir la protecció dels andorrans a l'exterior. El multilateralisme, segons Ubach, és una altra de les prioritats i ha comentat que s'ha començat a treballar  en la diplomacia cultural amb l'organització d'esdeveniments i a ajudar estudiants ambel programa Work and Holidays tancat amb Canadà i amb negociacions amb Austràlia i Nova Zelanda.  Un dels aspectes més destacats de la gestió ministerial als darrers mesos és haver aconseguit que Tailàndia i Rússia no demanin visat de turista als andorrans que vulguin visitar tots dos països. En el cas de Rússia, però, l'acord es farà efectiu a finals d'any. Ubach ha detallat que hi ha relacions diplomàitques amb 139 països i 97 ambaixadors acreditats. Ha destacat especialment les relacions amb França, Espanya i Portugal.

Comentaris

Trending