Els sondejos atorguen una victòria pírrica a Emmanuel Macron

La formació del president i també Copríncep guanyaria les eleccions legislatives, però patint una forta davallada de més de 120 diputats i perdent la majoria absoluta, amb el front d’esquerres de Melenchon en segona posició

Macron, al col·legi electoral.
Macron, al col·legi electoral.

El segon mandat d’Emmanuel Macron no serà gens plàcid en l’àmbit parlamentari. Segons els sondejos, el seu partit ha estat el que més escons ha obtingut, sí; però també qui més n’ha perdut en comparació a les darreres eleccions. La patacada pot arribar a ser de més de cent diputats. Això suposaria que el també Copríncep perdria la majoria absoluta i, per tant, haurà d’arribar a acords per poder governar. A banda, l’extrema dreta hauria pujat de forma important.

Tret que els sondejos fallin de forma estrepitosa, Macron haurà aconseguit una victòria agra, gairebé pírrica. Així, la televisió pública francesa estima que la seva formació, Renaixença, hauria aconseguit tot just 224 escons. Això el situaria molt lluny dels 347 que tenia fins ara. Així, més de 120 diputats menys.

I, lògicament, també queda lluny de la majoria absoluta a la cambra, que es marca en 289. Per tant, per governar i tirar endavant lleis, li tocarà negociar. Amb qui? El dilema no sembla fàcil de resoldre ara mateix.

Les enquestes indiquen que la principal força a l’oposició serà el bloc d’esquerres configurat per Jean-Luc Melénchon. Obtindria 149 escons.

La sorpresa de la jornada, però, la protagonitzaria l’extrema dreta liderada per Marine LePen. Segons les estimacions, faria un salt important a l’Assemblea. De set disputats passaria a 89, molt per sobre del que les enquestes pronosticaven pel Front Nacional. De fet, això li permetria disposar, per primer cop, de grup parlamentari propi.

En quarta posició, els sondeig de la televisió pública situa la dreta tradicional. Els Republicans aconseguirien 78 escons.

Els cartells dels dos candidats, Le Berre i Vojetta.

Relacionat

Els residents francesos han d’escollir entre la Renaixença del Copríncep Macron i el bloc d’esquerra

Pel que fa a la circumscripció on es troba Andorra, conjuntament amb Mònaco, Portugal i Espanya, els primers resultats donen per gairebé decidit que l’escó el retindrà Stéphane Vojetta, que forma part del partit de Macron, tot i que va decidir presentar-se sense el seu aval, ja que el candidat oficial era Manuel Valls, desbancat a la primera volta. Hauria obtingut un 58% dels vots, per davant del candidat d’esquerres (NUPES) Renaud Le Berre.

Comentaris

Trending