Els residents francesos han d’escollir entre la Renaixença del Copríncep Macron i el bloc d’esquerra

L’ambaixada acull fins a les sis de la tarda la segona volta de les legislatives, on els ciutadans gals han de dirimir el duel entre Stéphan Vojetta i Ranaud le Berre, però no poden triar per Manuel Valls, el més votat fa quinze dies al Principat

Els cartells dels dos candidats, Le Berre i Vojetta.
Els cartells dels dos candidats, Le Berre i Vojetta.

Per quarta vegada en tot just tres mesos, els residents francesos estan cridats a les urnes. En aquest cas, per a la segona volta de les eleccions legislatives on l’actual president, reelegit a l’abril, Emmanuel Macron -també Copríncep d’Andorra- es juga la majoria al parlament davant el front d’esquerres promogut per Jean-Luc Mélenchon. Els votants del Principat han d’escollir entre el candidat progressista, Renaud Le Berre i el fins ara diputat, Stéphane Vojetta, militant del partit de Macron.

Curiosament, cap dels dos és el candidat més votat a Andorra a la primera volta, celebrada ara fa dues setmanes. Llavors qui va obtenir més suports al Principat va ser l’exprimer ministre Manuel Valls. En segona posició va quedar Vojetta. La victòria de Valls, però, va ser estèril, ja que en el global de la circumscripció, que també engloba els residents a l’estranger a Espanya, Portugal i Mònaco, va quedar tercer. I, en conseqüència, va quedar eliminat.

Per tant, el duel a Andorra és el mateix que a moltes circumscripcions de la resta de França: un candidat més afí a Macron (de fet, és militant de la formació del president gal però va decidir presentar-se a la reelecció malgrat el suport explícit que s’havia donat a Valls) i un altre de la unió d’esquerres promoguda per Mélenchon. Un enfrontament clau, ja que determinarà si Renaixença (l’antiga República en marxa) reté la majoria parlamentària o, en canvi, s’obre un escenari més inestable.

eleccions ambaixada francesa
Un dels votants, donant les dades.

I és que el bloc d’esquerres aspira, justament, a poder actuar de contrapoder. De fet, ja s’han apuntat una victòria, en aquest cas un territori d’ultramar, Guadalupe. Allà, per la diferència horària ja es coneixen els resultats i la secretària d’Estat d’Afers del mar, Justine Bénin, ha perdut el seu escó. Això suposa també que serà destituïda, tal com va anunciar Macron.

L’urna a l’ambaixada francesa ha obert a les vuit del matí. Es podrà anar a votar fins a les sis de la tarda. Tot i això, hi ha un nombre important de possibles electors que ja tenen l’opció de fer-ho de forma telemàtica.  

Comentaris

Trending