La setmana vinent serà clau per definir qui entra al pacte d’Estat per la Unió Europea

Dijous 15 de juny hi ha prevista una reunió on els partits, tant del Consell com extraparlamentaris, hauran de dir si entren o no o si posen alguna condició a l’esborrany que ja s’ha compartit des del Govern

Els representants polítics el dia de la firma del pacte d'Estat per la UE la passada legislatura.
Els representants polítics el dia de la firma del pacte d'Estat per la UE la passada legislatura. ARXIU / SFGA

La setmana vinent serà decisiva per saber quins partits s’adhereixen al pacte d’Estat per a la negociació amb la Unió Europea. Dijous, 15 de juny, hi ha prevista una reunió amb les diferents forces convidades -tant parlamentàries com sense representació al Consell General- amb qui ja s’ha compartit un esborrany de proposta. A la trobada, cadascú d’ells s’haurà de posicionar sobre si vol entrar o no al pacte i, a partir d’aquí, es començarà a treballar.

L’acord que es busca és una prioritat per al Govern. Així ho va remarcar Xavier Espot en el debat d’investidura. Llavors, també va explicar que, a diferència de la passada legislatura es vol anar més enllà de l’arc parlamentari. Per tant, no només es vol a Demòcrates, Ciutadans Compromesos, Acció, Concòrdia, Liberals, PS i Andorra Endavant. També s’ha enviat la proposta a formacions que no van entrar al Consell com Progressistes-SDP i Terceravia.

I pel dijous vinent hi ha convocada la reunió on, bàsicament, s’espera que cadascuna d’elles pugui dir la seva. Explicar si vol o no participar en el pacte. O quins canvis caldria fer en l’esborrany compartit de document per integrar-s’hi. La incògnita es troba ara en saber quina serà la posició dels partits a l’oposició, especialment d’aquells que més crítics han estat fins ara amb la forma de negociar: PS, Concòrdia i Andorra Endavant.

El document, segons les fonts consultades, no varia en excés del que ja es va fer servir la passada legislatura. Això sí, s’incorpora l’esment a les forces extraparlamentària. També es parla més de “millorar la resiliència econòmica” d’Andorra com a un dels objectius del futur acord. En canvi, es manté que qui ha de negociar amb la Unió Europea és el Govern, sense representants pel mig dels partits.

La trobada, doncs, serà clau per saber qui s’apunta, entre cometes, al carro i en quines condicions. A partir d’aquí, amb els que hi entrin, s’haurà d’ultimar el document. Tot això amb rapidesa perquè els terminis de la negociació segueixen avançant.

Etiquetes

Comentaris

Trending