El reconeixement de la TMA per entrar a França és a tocar; el test d’antígens és més difícil

El decret francès que estableix els requisits en relació als controls sobre el coronavirus només parla de prova virològica negativa; amb tot, la situació continua plena d’incerteses i els comerciants i allotjadors turístics esperen que hi hagi el màxim de flexibilitat

El nombre de nous casos detectats s'estabilitzen entre 30 i 40 diaris.
El nombre de nous casos detectats s'estabilitzen entre 30 i 40 diaris. SAAS

Els dubtes sobre el que es necessita per entrar a França continuen. L’ambaixada francesa al Principat va anunciar en un primer moment, després que quedés clar que calia una prova que demostrés la negativitat al virus per entrar al país veí, que la tecnologia requerida seria la PCR. El decret francès que especifica els requisits relatius a les darreres mesures adoptades a París per combatre la propagació de la Covid ‘només’ parla de test virològic negatiu, sense concretar amb quina tecnologia s’ha de fer la prova. I aquí és on Andorra vol que es reconegui, com a mínim, la TMA.

 

Ja no és una qüestió només per facilitar l’arribada de visitants, que també, sinó per assegurar que aquelles persones del Principat que tinguin la necessitat d’accedir a França -excepte a Occitània, per a la qual no es demana prova negativa- puguin tenir-ne prou amb una TMA, que és la tecnologia referent a la detecció del coronavirus que es fa servir majoritàriament i més encara en l’àmbit públic, a Andorra. Les autoritats del Principat negocien amb França per tal que es posi negre sobre blanc que la TMA és una tecnologia vàlida. Fins i tot que es pugui creuar la frontera amb un test d’antígens negatiu.

Formalment, les fonts de l’ambaixada francesa consultada no han pogut confirmar ni desmentir què s’exigia aquest dimarts. Dilluns sols es facilitava informació genèrica. I avui, ho han assegurat diverses fonts, es feia girar cua a aquells ciutadans francesos que havien vingut al Principat i pretenien entrar al seu país. Fins que no se sotmetien a un test, encara que fos el d’antígens, no entrava ningú en territori francès. De fet, molts ciutadans francesos han acudit aquest dimarts a farmàcies del Principat, abans de marxar, per fer-se el test i obtenir un petit certificat de l’establiment farmacèutic que reconegués la negativitat.

Les fonts de l’ambaixada francesa consultada no han pogut confirmar ni desmentir què s’exigia aquest dimarts. Dilluns sols es facilitava informació genèrica. I avui, ho han assegurat diverses fonts, es feia girar cua a aquells ciutadans francesos que havien vingut al Principat i pretenien entrar al seu país

Però el Govern vol que es posi negre sobre blanc quina és la tecnologia vàlida. Perquè no hi hagi cap dubte. Més encara després que el cap de setmana l’ambaixada deixés clar en les seves publicacions que se sol·licitava una PCR, que encara avui les fonts diplomàtiques consultades han assegurat que és el que hi havia sobre la taula. Fonts properes al Govern del Principat han assegurat que s’espera que aquest dimecres hi hagi una resolució definitiva sobre la qüestió. I que s’és molt optimista en relació amb el fet que es reconegui la TMA com a tecnologia vàlida per poder acreditar la negativitat al coronavirus. Una altra cosa és que també es permeti demostrar que no s’està contagiat mitjançant un test d’antígens. Aquí hi ha més dubtes.

En tot cas, els pocs comerços que hi ha oberts al Pas de la Casa, o els empresaris d’allotjaments turístics, també les associacions empresarials d’arreu del país que han vist com el turisme francès ha sostingut moltes caixes les darreres setmanes, esperen que s’assoleixi el màxim de flexibilitat possible, encara que s’és conscient que a França volen evitar al màxim la mobilitat i que cal evitar que hi hagi un enfadament de les autoritats gales. Ara, s’espera una resolució d’una vegada per totes conscients, en els casos dels establiments d’allotjament, que hi ha francesos que aquest febrer faran cap igualment al Principat.

No hi haurà ni de bon tros l’ocupació d’altres mesos de febrer, quedarà molt lluny, però amb tot de reserves noves n’hi ha. Tantes o més que d’anul·lacions. Hi ha molts francesos que prefereixen sotmetre’s a la prova diagnòstica de Covid després d’estar-se uns dies de vacances a Andorra que no pas haver de passar les mateixes vacances -hi ha aturada escolar- confinats als seus domicilis, amb poc marge per sortir. Amb nul·les possibilitats d’anar a dinar o a sopar en un restaurant. Estan tancats. Per tant, hi ha qui vindrà a Andorra tot i que al final sigui la PCR l’única tècnica permesa, reconeguda. És clar, però, que el Pas des d’aquest dimarts està desolat.Sense data per a noves vacunes

I mentre s’aclareix la tecnologia que França permet en relació a les proves diagnòstiques de coronavirus, on no hi ha manera que s’avanci és en el subministrament de vacunes. La reunió entre representants del ministeri de Salut i responsables de l’Agència espanyola del medicament no han permès aclarir quan Espanya podrà enviar una segona remesa de vacunes. La reunió telemàtica d’aquest dimarts -inicialment prevista per dilluns- s’ha limitat a un seguiment de la campanya de vacunació per constatar, més o menys, que proporcionalment, tots dos països van igual d’avançats. O millor, igual d’endarrerits. Però segons les fonts, ara per ara no hi ha novetats sobre quan podran arribar al país nous vials, en aquest cas, de Pfizer. I aquesta setmana, els primers flascons que van arribar, s’acaben. No hi ha més dosis per injectar. Les següents dosis en arribar, a l’espera de si Madrid n’envia o no, haurien de ser les d’AstraZeneca i Oxford, que es preveu, sense saber-ne la quantitat, que haurien d’arribar abans que acabi aquest mes. 

Sanitaris fent una prova a l''stop lab' de Prat de la Creu.

Relacionat

França aprova les TMA però no accepta els tests d'antígens per entrar al país

Comentaris (1)

Trending