Portugal es prepara per a un confinament de com a mínim un mes

Inicialment s’havia especulat un tancament de quinze dies, però vista la situació epidemiològica després del Nadal, el plantejament es modificarà i aquest dimecres s’anunciaran tots els detalls

El primer ministre portuguès, António Costa.
El primer ministre portuguès, António Costa. ARXIU

El primer ministre portuguès, António Costa, ha admès aquest dimarts que al país s’aplicarà un confinament general durant almenys un mes i no quinze dies com s’havia plantejat fins ara per frenar una tercera onada de la pandèmia de coronavirus, que està sent més severa que les anteriors a Portugal. “Les mesures han de tenir un horitzó d'un mes”, ha indicat Costa a la sortida d’una reunió amb especialistes a Lisboa per analitzar la situació epidemiològica de Portugal després del Nadal, on hi va haver “un gran consens” sobre la necessitat d’allargar les mesures més de 15 dies.

 

Costa ha assenyalat que davant la “fortíssima dinàmica de creixement” que viu la pandèmia a Portugal, l’“única manera” de frenar els contagis és un nou confinament similar al que es va aplicar durant la primera onada. Els detalls concrets d’aquest nou confinament seran anunciats aquest dimecres, després de la reunió de consell de ministres, encara que en els últims dies ja s'ha avançat que implicarà el tancament de gran part de el comerç i els serveis i de la restauració, que només podrà operar per portar el servei a domicili.

El Govern havia assegurat inicialment que a diferència de la primera onada, aquesta vegada les escoles es mantindrien obertes. Caldrà veure si aquesta intenció es manté, perquè Costa ha matisat aquest dimarts que els experts coincideixen que les classes per als menors de 12 anys han de ser presencials, però que hi ha arguments diversos sobre quin és el millor escenari per als alumnes més grans. Per aquest motiu s’està analitzant què fer amb els cursos més avançats. Les dades disponibles auguren un mes complicat per a Portugal, on en l’última setmana s’ha superat la barrera dels 10.000 contagis diaris en diverses jornades, així com el centenar de morts, amb pics de fins a 122 morts en un dia.

Comentaris

Trending