Petició andorrana al govern espanyol perquè rectifiqui la seva decisió sobre el Sàhara Occidental

Creuem Fronteres fa arribar una missiva a l’ambaixador d’Espanya al Principat perquè transmeti a Pedro Sánchez la necessitat de tornar a situar-se en allò establert per l’ONU

Concentració aquest dissabte a Madrid.
Concentració aquest dissabte a Madrid.

La controvertida decisió del president espanyol, Pedro Sánchez, d’avalar el pla d’autonomia del Marroc que suposa, de fet, donar via lliure a l’annexió del Sàhara Occidental s’ha posat d’allò més malament, també, entre les persones del Principat que fa anys mantenen una cordial relació amb el poble sahrauí. Fins al punt que els responsables de l’entitat Creuem Fronteres, l’hereva de l’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí, han fet una demanda al govern espanyol per tal que faci marxa enrere en el seu canvi de criteri recent.

Creuem Fronteres ha lliurat recentment a l’ambaixada una missiva dirigida al titular de la legació espanyola al Principat, Àngel Ros, demanant-li que intercedeixi davant Pedro Sánchez per tal que Espanya es mantingui al costat d’allò que defensa les Nacions Unides (ONU). En la missiva, segons que ha pogut saber l’Altaveu, l’entitat que durant anys va portar als estius infants sahrauís a fer estada a Andorra, mostra el “desacord amb el canvi de posició del govern espanyol sobre el conflicte del Sàhara”. I “davant l’incompliment del dret internacional que exigeix la descolonització del Poble Sahrauí demanem que el govern que presideix el senyor Pedro Sánchez reconsideri el canvi de posicionament que tradicionalment mantenia Espanya sobre el Sàhara Occidental, una antiga colònia espanyola annexionada pel seu país veí, amb el qual arrossega un conflicte des de fa gairebé 50 anys”.

“Cal una rectificació per part del govern espanyol i retornar a la defensa del referèndum d’autodeterminació com a eina per a la resolució del conflicte, d’acord amb l’ONU”

L’organització andorrana, que té com a objecte social “promoure, desenvolupar, impulsar i gestionar projectes d’assistència humanitària i cooperació amb el poble sahrauí”, expressen en l’escrit tramès a Ros “la necessitat de comptar amb la voluntat del poble sahrauí per a qualsevol solució”. Per aquest motiu, i tot demanant a l’ambaixador que faci arribar el neguit al president espanyol, Creuem Fronteres manté que “cal una rectificació per part del govern espanyol i retornar a la defensa del referèndum d’autodeterminació com a eina per a la resolució del conflicte, d’acord amb l’ONU”.

Com al món sencer, el canvi de criteri o de posicionament que ha fet Espanya, lligat a interessos geopolítics i de control del flux migratori, també ha deixat descol·locada l’entitat andorrana, que continua mantenint contacte directe amb diferents responsables del poble sahrauí, especialment a Catalunya, i continuen recollint material per trametre cap al Sàhara. De fet, més d’un comboi humanitari han organitzat o hi han participat. L’entitat andorrana manté la seva indignació pel suport que ha donat al Marroc contravenint els usos i costums. Des del 2020, quan les autoritats marroquines van fer cas omís o van deixar sense efecte a un alto el foc decretat, que hi torna a haver conflicte a la zona. Un d’aquells conflictes aparentment silenciats però que perviuen. Que duren i duren. I que ara fa tot just una setmana va viure un episodi que va descol·locar la comunitat internacional amb la carta enviada per Pedro Sánchez al rei del Marroc.

Comentaris (5)

Trending