Els partits del Consell defensen els avenços d’Andorra en transparència davant l’atac de Podemos

Les cinc formacions amb representació parlamentària refusen les crítiques de Pablo Echenique remarcant la feina feta pel Principat per deixar de ser considerat un paradís fiscal

Un instant d'una sessió de Consell General.
Un instant d'una sessió de Consell General. DEMÒCRATES

Poques vegades els cinc partits del Consell General mostren una unanimitat tan forta com l’expressada en condemnar les paraules del diputat d’Unidas Podemos Pablo Echenique. Amb més o menys duresa, però totes, tant qui dona suport a Govern -Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos- com l’oposició -Partit Socialdemòcrata i Terceravia- han criticat el parlamentari espanyol pel seu anunci sobre la voluntat de tornar a ficar Andorra en la llista de paradisos fiscals. Tots han defensat la feina feta en favor de la transparència i l’homologació internacional i han carregat contra el polític d’origen argentí.

Des del grup demòcrata, el seu president, Carles Enseñat, ha avançat la voluntat de mantenir contactes amb les formacions del Congrés de diputats “per explicar bé tot”. I és que ha remarcat, “amb totes les reformes fetes, Andorra ha superat el fet d’haver estat a la llista de paradisos fiscals”. El conseller general ‘taronja’ recorda que “tenim un CDI amb Espanya i l’OSCE ens reconeix com a país complidor”. A la vegada, defensa que “el país pot ser competitiu per la nostra mida amb un règim fiscal més ajustat, com fan moltes jurisdiccions d’Europa i de fora”. Això sí, amb una condició clara: “que les regles de joc es compleixin i hi hagi intercanvi d’informació per evitar el frau fiscal”. I això, afirma, Andorra ho segueix.

Per la seva banda, el conseller general liberal Ferran Costa ha remarcat la sorpresa que generen les declaracions d’Echenique per “la desinformació total que té”. Així, ha recordat que considerar un país com a paradís fiscal depèn dels criteris de l’OCDE i que “Andorra no compleix cap dels requisits que l’organisme empra per ficar un Estat en aquesta llista negra”.

Pablo Echenique i Pablo Iglesias, dos dels màxims dirigents d'Unides Podem.

Relacionat

Una part del govern espanyol demanarà tornar a considerar Andorra paradís fiscal

A banda, aprofita per enviar una pregunta al diputat d’Unidas Podemos: “Es queixa de la competitivitat de la fiscalitat d’un altre país, però dins la UE hi ha companys de viatge d’Espanya que són fiscalment molt més competitius que Andorra i, en alguns casos, amb particularitats molt similars a les nostres. També demanarà que siguin declarats paradís fiscal?”. Per això, considera que les paraules “són d’una persona eixelebrada, motivades per uns interessos oportunistes i, fins i tot, populistes”.

En aquesta direcció també apunta el parlamentari de Ciutadans Compromesos Carles Naudi. “No és més que el postulat populista habitual de Podemos”, etziba el polític massanenc, que recorda a Echenique que “hem sortit de les llistes negres, complim les directives del Global Forum i l’OCDE i som un país amb una fiscalitat ja important”. De fet, també aprofita per posar sobre la taula el fet que “hi ha jurisdiccions de la Unió Europea que per a les empreses són més interessants que Andorra”.

El cap de Govern Xavier Espot durant la seva intervenció.

Relacionat

Espot qualifica de "cacera de bruixes infonamentada" la iniciativa d'Unidas Podemos

Les paraules d’Echenique també han empipat els partits de l’oposició. Des del PS, el secretari d’organització, Pere Baró, les ha lamentat especialment tenint en compte que “Andorra ha fet la feina en l’àmbit fiscal”. Per això, entén que són declaracions fetes “sense tenir la informació o sense prendre-la en compte”. Al seu entendre, “no és just que se’ns torni a tractar de paradís fiscal”.

Des de Tercervia, també es considera que “hi ha un desconeixement de la realitat, dels acords assolits i dels esforços que ha fet Andorra”. Així ho ha volgut posar en relleu el president del grup parlamentari, Josep Pintat, que també ha llançat un avís. “Les gestions de Gvoern seran important per aclarir la situació”.

Comentaris (2)

Trending