Pandèmia, UE, evolució del país i la Cimera centren el ‘cara a cara’ entre Espot i Felip

El monarca espanyol ha estat menys d’una hora a la seu de Govern per tractar aspectes molt generals que afecten o poden afectar tant Andorra com Espanya

Xavier Espot i Felip de Borbó en el despatx del cap de Govern.
Xavier Espot i Felip de Borbó en el despatx del cap de Govern. RONNIE PINO

El Govern era la darrera institució andorrana que el rei Felip VI tenia previst visitar aquest dijous. Ho ha fet sol, sense Letizia. I per espai de poc menys d’una hora. El monarca espanyol s’ha interessat, durant la trobada amb el màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, especialment, per com està el Principat afrontant la pandèmia. La trobada s’ha centrat essencialment en qüestions generals que afectin o puguin afectar tant Andorra com Espanya. Els canvis que ha experimentat el país o les negociacions per l’acord amb la UE també han estat sobre la taula.

Després de la signatura del llibre d’honor al despatx del cap de Govern, s’ha mantingut una reunió institucional entre la delegació andorrana i l’espanyola a la sala del consell de ministres, ubicada al mateix edifici administratiu del Govern. La delegació andorrana ha comptat amb la presència de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach; l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu; el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba; el cap de Gabinet del Cap de Govern, Guillem Casal; i la directora d’Afers Bilaterals i Consulars, Cristina Mota. La representació espanyola l’ha encapçalat el Rei, acompanyat de la ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya; el cap de la Casa de Sa Majestat el Rei, Jaime Alfonsín; i l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros.

La trobada ha permès tractar diversos aspectes de les relacions bilaterals que involucren ambdós països així com també per apropar la realitat del país al monarca espanyol. Entre els temes abordats, Espot ha explicat que el procés que està fent Andorra per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea és la culminació de l’obertura econòmica, l’homologació fiscal i la lluita contra el frau fiscal i el blanqueig de capital que ha dut a terme el país en els darrers 10 anys. Felip VI s’ha interessat per com Andorra ha fet front a la pandèmia i Espot ha destacat la col·laboració sanitària entre ambdós territoris així com també la campanya de tests a tota la població que s’ha dut a terme al Principat per fer front al coronavirus SARS-CoV-2.

El cap de Govern també ha apropat al Rei d’Espanya el compromís ferm de l’Executiu amb l’Acord de París per continuar fent passos decidits per frenar el canvi climàtic i en favor de la transició energètica i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Lligat amb aquesta temàtica, finalment, Espot i Felip VI també han tractat la XVII Cimera Iberoamericana que acollirà Andorra el proper mes d’abril.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending