L’obertura de la frontera amb Espanya haurà d’esperar

Malgrat la voluntat de trobar una solució, jurídicament hi ha dubtes a l’Estat veí que es pugui facilitar la mobilitat amb un país tercer quan ara per ara s’impedeix circular entre províncies o regions sanitàries

Un cotxe de la policia andorrana a la zona fronterera amb Espanya.
Un cotxe de la policia andorrana a la zona fronterera amb Espanya. POLICIA D'ANDORRA

Espanya no obrirà la frontera aquest dilluns. Per tant, i a falta de serrells legals per tancar una negociació que des del punt de vista del bon veïnatge està ben resolta però que planteja dubtes de lògica i sentit comú alhora que també jurídics, el pas cap a les comarques veïns -i a l’inversa, que els urgellencs o ceretans puguin venir al Principat- haurà d’esperar. Probablement, i almenys, fins al 8 de juny.

Fonts diplomàtiques han explicat que no s'ha acabat el tràmit administratiu perquè falta que hi hagi un informe jurídic favorable, un informe que “resolgui la contradicció entre admetre la mobilitat amb un tercer país quan hi ha restricció de mobilitat entre províncies o regions sanitàries”. Aquest informe no arribarà ni de bon tros amb el temps necessari per fer possible que la frontera s’obri el primera dia de juny i, per tant, caldrà veure quan l’accés a Espanya, i l’accés dels veïns a Andorra, serà possible.

Les fonts consultades consideren que aquesta qüestió “tindrà solució”, però que òbviament cal esperar la resolució jurídica encomanada. De fet, per exemple, a la Vall d’Aran tampoc no es permet que hi accedeixin els ciutadans francesos, ni que els aranesos passin al cantó francès. La mobilitat interprovincial, a Espanya, no es permet fins que les regions sanitàries no accedeixen a la fase 3 del desconfinament. Ara per ara, l’Alt Pirineu i Aran es troben encara -i encara és un dir, perquè estan molt més avançats que altres indrets- en la fase 2.

Sant Climent de Taüll, en primer terme, és a la Vall de Boí, a l'Alta Ribagorça, on es podria arribar a accedir.

Relacionat

Molt avançada la negociació perquè Espanya permeti a Andorra moure's pel Pirineu

Per tant, i sense que es pugui anticipar res, però veient la bona predisposició dels dos estats -Andorra continuarà insistint perquè s’obri i ho fa amb el suport de l’ambaixada espanyola- durant la setmana que ve s’hauria d’intentar trobar l’esmentada solució. Més encara quan, si no es renova, que cal veure-ho, el 7 de juny finalitza l’actual estat d’alarma que hi ha decretat a l’Estat espanyol.


policia 2
Dotació policial al coll de la Gallina.

Controls al coll de la Gallina

Agents de la unitat de trànsit de la policia han dut a terme aquest divendres controls a la zona del coll de la Gallina, a sant Julià. Tal i com ha recordat el cos d’ordre a través de les xarxes socials, “no només controlem automòbils i motocicletes. Avui vigilem que els ciclistes no circulin en contra direcció al recorregut habilitat al coll de la Gallina”. I acaba el missatge amb un clam: “És per la teva seguretat, per la nostra, per la de tots”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending