Molt avançada la negociació perquè Espanya permeti a Andorra moure's pel Pirineu

Si les converses no es torcen, a partir de dilluns la mobilitat serà recíproca entre el Principat i les comarques de l’Alt Pirineu (Alt Urgell, els Pallars, la Cerdanya i l'Alta Ribagorça) i Aran

Sant Climent de Taüll, en primer terme, és a la Vall de Boí, a l'Alta Ribagorça, on es podria arribar a accedir.
Sant Climent de Taüll, en primer terme, és a la Vall de Boí, a l'Alta Ribagorça, on es podria arribar a accedir. Toni Solanelles

Si les converses no es torcen, a partir de dilluns els residents a Andorra podran moure’s per les sis comarques que configuren la regió sanitària catalana de l’Alt Pirineu i Aran i els residents a aquests indrets també podran accedir al Principat. La negociació està molt avançada i es preveu que es concreti, a tot estirar, durant la jornada de dissabte. S’equilibraria una mica així la balança respecte de França, que ja fa dies que havia inclòs el país dins el radi dels cent quilòmetres pels quals els ciutadans francesos es podien moure.

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha explicat aquest dijous que els contactes tant amb Madrid com amb París -passant també per les respectives ambaixades al Principat- estan plenament actius per aconseguir que tant els ciutadans espanyols i francesos puguin venir al Principat com els residents del Principat puguin sortir als països veïns en les condicions que aquests determinin. “Estem a l’espera de la resposta, confiem que pugui ser així”, ha remarcat la titular d’Exteriors, que ha deixat clar que les dades epidemiològiques de tota la zona pirinenca són molt bones en general.

“De la banda espanyola s’ha demanat que els ciutadans andorrans puguin moure’s i anar cap a la regió sanitària fronterera que és l’Alt Pirineu i Aran”, ha ressaltat Ubach, que ha deixat clar que “estem en aquesta fase d’espera per poder tenir nous elements d’informació. Continuem aquest treball de diàleg amb els nostres interlocutors”. I segons fonts properes a aquests elements d’interlocució, la negociació està ben encarada i es podria donar llum verd a un acord en qüestió d’hores. 48 a tot estirar.

ubach
Maria Ubach durant la compareixença. Toni Solanelles

Per tant, si les converses fructifiquen com ara mateix sembla que podria passar, Espanya consideraria els residents a Andorra amb els drets de mobilitat de Pirineu i Aran i, en conseqüència, a mida que aquesta regió tingués una major obertura, un desconfinament més gran, també els ciutadans del Principat se’n veurien beneficiats. Aquesta regió engloba les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, els dos Pallars (Sobirà i Jussà), l’Alta Ribagorça i l’Aran. Els mossos controlen les carreteres i sancionen si es va més enllà de la zona autoritzada.

Ubach considera una "molt bona notícia" que França hagi suprimit les limitacions de mobilitat en el seu territori nacional i espera que es confirmi que els residents al Principat hi puguin accedir a partir de dimarts

En plena compareixença d’Ubach, que gairebé ha repetit l’al·locució que va fer davant la comissió legislativa de Política Exterior deixant de banda temes més espinosos com el dels sanitaris cubans o la Cimera Iberoamericana, el futur de la qual no ha desvetllat, s’ha sabut que Edouard Philippe, el primer ministre francès, havia anunciat que es deixava sense efecte la limitació de moviment en a cent quilòmetres del domicili, amb la qual cosa tot fa pensar que els ciutadans de qualsevol regió de França poden venir al Principat i, també, i a falta de confirmar-se aquests extrems, que els residents al Principat podran anar a partir de dimarts en aquest cas, si es confirma, a qualsevol punt de l’Estat francès.

Per a la titular d’Afers Exteriors tot plegat, si finalment els francesos mantenen Andorra com a territori domèstic, per dir-ho d’alguna manera, “és una molt bona notícia”. Ubach ha recordat que la situació sanitària de les zones limítrofes amb Andorra del cantó francès també és molt bona i, per tant, “ens felicitem” de la decisió del govern francès, que ha apel·lat al sentit comú dels ciutadans, i que Andorra també espera que imperi en tota regla.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending