Normalitat relativa en el primer dia de ‘mobilitat ampliada’ per les dues fronteres

Els controls policials espanyols al riu Runer estan generant retencions de sortida de prop d’un quilòmetre mentre que pel cantó francès hi ha molta menys activitat que els darrers dies

Retenció de sortida d'Andorra en una imatge de les càmeres de Mobilitat aquest matí.
Retenció de sortida d'Andorra en una imatge de les càmeres de Mobilitat aquest matí. mobilitat

La sortida del país per la frontera espanyola és la que presenta els pocs problemes que hi està havent aquest dilluns en la primera jornada de ‘mobilitat ampliada’, si es pot dir així. Els controls policials espanyols estan generant retencions de prop d’un quilòmetre alhora que en algunes ocasions els agents, no se sap ben bé perquè avorten desplaçaments cap a zones que igual que l’Alt Pirineu i l’Aran estan en fase 3. Mentrestant, pel cantó francès, on la situació fronterera és des d’avui plenament normal, hi ha, com s’esperava, molta menys activitat de la que hi ha hagut els darrers dies.

La policia espanyola atura un per un els vehicles que creuen la frontera del riu Runer. Fins diumenge que ve, com a mínim, no podran entrar turistes o visitants per aquest cantó. En canvi, els ciutadans del Principat sí que poden sortir. I ho poden fer, en principi, per anar a qualsevol de les regions sanitàries catalanes que es trobin en la fase 3, la més avançada. És la ‘novetat’ d’aquest dilluns, que passant per on toca es pot arribar a la costa de Girona o a la de Tarragona, més enllà de poder-se arribar a la Catalunya central.

Els andorrans podran viatjar a partir de dilluns a Girona.

Relacionat

A partir de dilluns es podrà viatjar fins a Girona, l’Empordà, Manresa o la Costa Daurada

Fonts diplomàtiques han assegurat que la mobilitat entre regions en fase 3 està garantida i, per tant, es pot anar més enllà de les comarques limítrofes. Això sí, cal parar compte per on se circula, perquè els mossos d’esquadra han fet girar cua a alguns cotxes andorrans que circulaven per Ponts. La Noguera no forma part de les comarques incloses en regions sanitàries en fase 3. De fet, o es passa pel túnel del Cadí o es baixa fins a Oliana i Bassella i després s’ha de trencar cap a Solsona.

No serà fins a mitja setmana quan es plantegi la possibilitat efectiva de poder circular per tot el territori català. I s’ha de veure, encara. En principi, a més, quan s’aixequi l’estat d’alarma a Espanya, això és la matinada de dissabte a diumenge, ja podrien venir ciutadans espanyols al Principat. Andorra té formalment obertes des d’avui les fronteres per a tots els ciutadans de l’espai Schengen. I com que França també les té obertes, això vol dir que pel Pas de la Casa podrien arribar a Andorra ciutadans de tot Europa. O, com a mínim, de la majoria de països europeus.

Una vista parcial del Pas de la Casa, avui.

Relacionat

El Pas de la Casa viu probablement el millor dia des de la reobertura de la frontera

Ara, també és cert, i així ho han indicat fonts de Mobilitat, que aquest matí de dilluns, quan els ciutadans andorrans, per primer cop des de l’esclat de la pandèmia poden endinsar-se en territori francès, no hi està havent cap mena de problema al Baladrà. De fet, l’afluència de vehicles és baixa o, fins i tot, molt baixa. De fet, ja s’esperava que fos així. El cap de setmana ha estat molt intens i des d’aquest dilluns França ha recuperat la plena normalitat -dins de les mesures i mecanismes de prevenció establerts- a nivell d’activitat econòmica i empresarial, amb la qual cosa molts ciutadans de les regions franceses properes a Andorra han tornat aquest dilluns als seus llocs de treball.

Comentaris (1)

Trending