El màxim responsable de la UE en la negociació amb Andorra visitarà el Principat a l’octubre

El viatge de Maros Sefcovic tindrà lloc el pròxim dia 13 i s’ha anunciat després d’una nova ronda de converses on s’ha abordat l’espinós tema de la lliure circulació de persones

Un moment d'una de les reunions d'aquesta ronda de negociació.
Un moment d'una de les reunions d'aquesta ronda de negociació. SFGA

Representants d’Andorra i de la Unió Europea han mantingut aquest dilluns la cinquena ronda de negociacions en el marc del procés per assolir un acord d’associació. Aquest cop, s’ha tractat ja directament una de les qüestions més sensibles per al Principat i l’organisme comunitari: la lliure circulació de persones. I, més concretament, els conceptes de seguretat i ordre públic. Justament per intentar avançar en aquest àmbit es preveu la visita al país, el 13 d’octubre, de Maros Sefcovic, màxim responsable polític de la negociació.

La trobada ja ha servit per abordar aspectes espinosos i que seran determinants de cara a trobar o no un acord satisfactori. Cal recordar que per Andorra una de les línies vermelles és poder mantenir un control sobre els fluxos migratoris, un aspecte que xoca gairebé frontalment amb un dels principis fonamentals de la Unió, com és la lliure circulació de persones. Justament un dels aspectes claus en aquest àmbit és el que s’ha abordat durant les reunions, en les quals el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha participat de forma presencial a Brussel·les.

Així, totes dues parts han parlat de les postures al voltant dels conceptes de seguretat i ordre públic. Un punt delicat, sobretot pel que fa als delicte que, comesos al Principat, són susceptibles de comportar expulsions, ni que siguin només per la via administrativa. També s’han reprès les converses sobre l’annex relatiu a la salut i seguretat en el treball. Andorra ha exposat el detall de les particularitats que sostenen algunes demandes d’adaptació sol·licitades, per bé que el gruix de la normativa d’aquest annex no planteja, segons s’ha assegurat des del Govern, “dificultats majors”.

Des de l’executiu sempre s’ha admès que qüestions com les abans esmentades requeriran un arbitratge més “polític” que no pas tècnic. I és en aquest marc que s’ha d’entendre la pròxima gran cita n el procés. Tindrà lloc el 13 d’octubre. Llavors, el vicepresident de la Comissió Europea i màxim responsable de la negociació, Maros Sefcovic visitarà el país. El viatge, ha explicat Riba, “s’inscriu en un moment en què l’intercanvi sobre algunes qüestions cabdals de la negociació estan força avançades i necessiten arbitratges polítics”.

Posteriorment a aquesta cita, el procés encara continuarà durant aquest any. Ja abans de finals del 2022 hi ha previstes dues noves rondes de negociació: 21 d’octubre i finals de novembre.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending