Majoria i PS treuen pit de les gestions fetes per defensar que Andorra ja no és un paradís fiscal

Els grups del Consell General reben amb “satisfacció” que la llei espanyola contra el frau no acabi afectant el país, tot i que des de l’oposició s’alerta que estar a l’aguait de les propostes internacionals en matèria de tributació mínima

Una votació en una sessió de Consell General.
Una votació en una sessió de Consell General. Consell General / E.Comellas

Satisfacció generalitzada entre els grups del Consell General després de confirmar-se que la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal que s’aprovarà a Espanya no suposarà que Andorra sigui considerada un paradís. Des de la majoria, es defensa que les gestions realitzades han funcionat. També treu pit el Partit Socialdemòcrata, recordant les reunions mantingudes a Madrid. A banda, tant des d’aquesta formació com des de Terceravia es demana a Govern que s’estigui atents als moviments que es puguin produir internacionalment en el futur.

El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha volgut posar en relleu “la feina que es va fer amb discreció”, especialment “parlant directament amb ERC” -la formació que va presentar l’esmena en qüestió-. “Els hi vam fer entendre quina era la realitat i els vam persuadir”. A partir d’ara, ha indicat, “volem establir una relació de diàleg directe, periòdic i franc amb els diputats” i, d’aquesta forma, “poder treballar en el futur sense presses ni corredisses”.

Des de Demòcrates, Carles Enseñat ha deixat clar que “estem contents que s’hagi rectificat la postura”. Així, ha recordat que “parlant amb els presentadors vam fer suficient pedagogia per fer entendre la nostra postura i apropar quina és la situació real: que ja no som un paradís i que hem fet passos endavant per sortir d’aquesta línia. I ho van entendre”. En aquest sentit, el parlamentari ‘taronja’ ha apuntat que “la realitat d’Andorra som els andorrans qui millor la coneixem i som els primers que hem d’anar a explicar-la al món quan toqui”.

També s’ha mostrat satisfacció des del tercer grup que dona suport a Govern. El president de la bancada de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha afirmat que la confirmació de com queda finalment la llei “és positiva”.

Una reunió de la comissió d'Hisenda del congrés de diputats.

Relacionat

El congrés aprova la llei del frau fiscal però sense considerar Andorra un paradís

La posició és similar a l’expressada des dels grups de l’oposició. Pere López, del PS, també vol que es valori la tasca realitzada per la seva formació. “Vam amar a Madrid a defensar els interessos d’Andorra i la feina que s’havia fet al llarg dels anys. I, ara, hem d’estar satisfets que el text vagi per aquesta línia”, ha comentat el president de la bancada socialdemòcrata. Això sí, ha alertat que encara “hi ha debat internacional sobre els tipus efectius i sobre el mínim de recaptació” i, per tant, toca “estar atent per evitar que passi com a altres vegades que no ho hem estat a les dinàmiques que hi havia”.

Similar ha estat l’avís fet pel president de Terceravia, Josep Pintat. “Són canvis que cal seguir per si poden afectar-te”, ha comentat, tot recordant que “a l’entorn hi ha ganes d’unificar impostos mínims i certs criteris de tributació”. Per tant, ha apuntat “S’ha d’estar vigilants i atents”. Sobre la llei espanyola, ha apuntat que el que ha acabat passant era “previsible” perquè “l’esmena d’ERC suposava per Espanya una decisió unilateral que no pot prendre en solitari”. Així, ha recordat que “al Govern li vam deixar clar que s’havia de preparar a nivell diplomàtic, tant a Madrid com a Brussel·les per seguir el dossier i veure com evolucionava”.

Comentaris

Trending