El congrés aprova la llei del frau fiscal però sense considerar Andorra un paradís

L’esmena presentada per ERC i que situava els territoris amb baixa tributació de nou a la llista negra ha estat refusada en el text amb el vot contrari del PSOE, que ha votat diferent d’Unidas Podemos

Una reunió de la comissió d'Hisenda del congrés de diputats.
Una reunió de la comissió d'Hisenda del congrés de diputats.

El Congrés dels Diputats ha donat llum verd a la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal. Ho ha fet, però, sense un dels punts que més inquietud havia generat a Andorra: la possibilitat que es tornés a considerar el Principat un paradís fiscal pel seu model tributari. Les esmenes que havia presentat en aquest sentit Esquerra Republicana han estat refusades, tot i que els dos partits del govern espanyol han votat dividits.

El text, que ara haurà de passar al Senat, ha estat validat per la comissió d’Hisenda de la cambra, que té competència per aprovar lleis sense que aquestes hagin de ser debatudes al ple. En línies generals, el projecte legislatiu ha tingut el suport dels dos partits de l’executiu, PSOE i Unidas Podemos, així com del PNV, Ciudadanos, el PDeCAT i el Partit Regionalista de Cantàbria. ERC, que havia presentat l’esmena que afectava directament Andorra, s’ha abstingut. En canvi, VOX i Partit Popular han votat en contra.

La proposta feta per ERC ha estat refusada, ja que als vots de VOX i PP, que han votat contra el text en el seu conjunt, s'han sumat els del PSOE

Abans d’aprovar el text, s’han analitzat i votat les diferents esmenes presentades per configurar la llei definitiva. I entre aquestes hi havia la presentada pels independentistes catalans que suposava que es podria tornar a incloure a la llista de paradisos fiscals jurisdiccions que es considerin de “baixa tributació”. En aquest cas, Andorra podria complir els requisits establerts a la proposta dels republicans.

En la votació a la comissió d’Hisenda, ERC ha rebut el suport d’Unidas Podemos, que ja havia avançat al febrer, mitjançant el seu portaveu, Pabo Echenique, la possibilitat de tornar a considerar el Principat com a paradís fiscal. La idea, però, s’ha vist frenada. Contra l’esmena dels republicans han votat tant el PP com VOX però, també, el mateix PSOE, deixant clara la diferencia de postura amb els seus socis de govern.

Finalment, doncs, en el text simplement s’adequa el terme de “paradís fiscal” a aquelles “jurisdiccions no cooperatives”. S’indica que “un cop aprovats els criteris d’equitat i transparència, la ministra d’Hisenda adoptarà les disposicions necessàries per a la publicació de la relació de països i territoris, així com de règims fiscals perjudicials, considerats jurisdiccions no cooperatives, que s’haurà d’actualitzar periòdicament”.

Per tant, i tenint en compte que Andorra ha signat diferents convenis, tan multilaterals com bilaterials, CDI inclòs, el text no l’afectarà. En cap cas se la pot considerar un país que no col·labori en matèria fiscal.

El projecte legislatiu, però, no ha acabat el seu tràmit per les cambres espanyoles. Ara, de fet, passa al Senat, on s’hi podrien presentar modificacions. Tot i així, no es preveu que aquestes puguin variar de forma substancial el text.

-seguirà ampliació-

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending