Madrid autoritza les comunitats autònomes a restringir encara més la mobilitat durant el Nadal

Salvador Illa afirma que el pla per les festes es manté però que aquells territoris amb una incidència més elevada del coronavirus podrien impedir els viatges fins i tot en el cas, globalment permès, d’assistir a trobades familiars

Salvador Illa, durant la compareixença posterior al consell interterritorial.
Salvador Illa, durant la compareixença posterior al consell interterritorial.

L’evolució de la pandèmia a Espanya no és positiva. I això pot comportar un nou enduriment de les restriccions. De fet, algunes comunitats, entre les quals Catalunya, podrien modificar les limitacions de mobilitat que s’havien previst per a les festes de Nadal. De fet, així els ha autoritzat el govern espanyol. I, de fet, des de la Generalitat la consellera de Salut, Alba Vergés, ja ha avisat que es faran “sí o sí passos enrere”.

La nova reunió del consell interterritorial ha estat marcada per l’empitjorament de les dades sanitàries en bona part de les comunitats autònomes, fins i tot en algunes com Balears o Canàries on, fins ara, la pandèmia semblava controlada. Unes xifres que han fet qüestionar el pla previst per Nadal, que preveu un confinament perimetral de cada regió, però amb la possibilitat de desplaçar-se si és per visitar familiars o coneguts propers. La trobada, però, obre  ara la porta a restringir encara més aquestes mesures.

El govern espanyol desaconsella l’us de tests d’autodiagnòstics de la Covid-19 com a mesura de prevenció abans de les trobades de Nadal

L’acord assolit i explicat pel ministre de Sanitat Salvador Illa és mantenir el pla, a l’espera d’analitzar “dia a dia” com evoluciona l’epidèmia. Ara bé, cada comunitat podrà, si ho considera escaient, incrementar més les restriccions base, com ara el nombre de persones en les trobades familiars... o la mobilitat.

“Es manté el pla, per qui ho consideri oportú, podrà ser més estricte”, ha indicat el titular de Salut del govern espanyol, que ha indicat que el marge d’actuació el tindran els executius autonòmics pel que fa al nombre de persones de les trobades (10 en línies generals), l’horari del toc de queda i, també, la mobilitat entre territoris. És a dir, es podrà, fins i tot, impedir els viatges per reunions familiars. “Hi ha un increment de contagis no homogeni que cal tallar”, ha afirmat Illa.

I una de les comunitats on ja s’ha expressat una disposició a actuar és Catalunya, amb una taxa de reproducció que aquest dimecres s’enfilava fins a l’1,22, gairebé tres dècimes en només dos dies. Alba Vergés ja ha avisat que “sí o sí” es faran passos enrere en el pla de desescalada. És més, no només ja no hi ha cap opció de relaxar les mesures sinó que, a més, es podrien endurir, tot i que no ha donat detalls de quines decisions es podrien prendre.

La reunió del consell interterritorial també ha consensuat el fet de desaconsellar de forma unànime l’ús de test d’autodiagnòstic de la Covid-19 com a mesura de prevenció abans de les trobades familiars o socials. Segons Illa, “no són adequats”, ja que “poden portar a engany”. Per això, es recomana als professionals sanitaris que no els prescriguin.

Comentaris (1)

Trending