Compromís de Macron per intentar que el Banc de França pugui ser prestador d’última instància

El cap de Govern i el síndic general acudeixen a l’Elisi a fer la primera visita oficial de la legislatura al Copríncep francès, amb qui s’ha acordat que sigui al setembre del 2024 que visiti Andorra

CONVERSA ENTRE XAVIER ESPOT I EMMANUEL MACRON EN LES SALES DE L'ELISI.
CONVERSA ENTRE XAVIER ESPOT I EMMANUEL MACRON EN LES SALES DE L'ELISI. ELYSÉE

El president de la República francesa i Copríncep, Emmanuel Macron, s’ha mostrat disposat a “ajudar” Andorra per tal que es puguin obrir converses amb el Banc de França amb l’objectiu que aquesta entitat pugui actuar com a prestadora d’última instància i assegurar, en cas que siguin necessaris, mecanismes de liquiditat ordinària. Així li ho ha transmès Macron al cap de Govern, Xavier Espot, durant la trobada que han mantingut aquesta tarda a l’Elisi. Espot estava acompanyat del síndic general, Carles Ensenyat.

Es tracta de la primera visita que fan Espot i Ensenyat al Copríncep francès en aquesta nova legislatura i, de fet, segons que ha explicat des de París el mandatari governamental, el primer que han fet els tres dirigents polítics ha estat fer un breu repàs als programes polítics i a veure com s’encara la legislatura. Per tot seguit centrar-se en fer el punt sobre l’estat de les negociacions amb la Unió Europea (UE) en relació amb l’acord d’associació. També s’ha avaluat la possible visita de Macron a Andorra.

Encara que inicialment es preveia que fos durant el primer semestre del 2024, una vegada descartada la possibilitat que el president francès viatgés al Principat en el tram final d’aquest 2023, finalment s’hauria acordat que si acaben quadrant les agendes, Macron visiti Andorra el setembre de l’any que ve. I això és així, en part, pel fet que el mandatari francès té molt interès en visitar dependències escolars franceses i el seu alumnat. També el Copríncep vindrà a ressaltar els beneficis d’un acord d’associació.

Espot ha reconegut com no pot ser d’una altra manera que Emmanuel Macron és un ferm defensor del projecte europeu. D’aquí que bona part de la trobada s’hagi centrat en l’estat de les negociacions sobre Europa i els esculls que hi ha, molt centrats en telecomunicacions, prestadors de serveis i serveis financers. En aquest sentit, el cap de l’executiu ha exposat “els avenços que s’han produït” des del primer protocol emès per la Comissió Europea fins al text que hi ha ara sobre la taula.

20231113 Espot   Macron Elisi (4)
Emmanuel Macron saluda Xavier Espot en la seva arribada a l'Elisi. | ELYSÉE

Amb tot, el màxim responsable del Govern d’Andorra ha reconegut que encara hi ha dificultats amb els serveis financers i que el “primer escull per garantir el ‘level playing field’ és poder disposar d’accés als mecanismes de liquiditat” de què disposen els països adherits a la UE. Espot, en conversa amb l’Altaveu, ha indicat que no es tracta tant d’assegurar un prestador d’última instància estricte, que seria per a casos molt extraordinaris, sinó de possibilitar “mecanismes de liquiditat ordinària”. Malgrat que el Banc de França es tracta d’una entitat independent, Macron s’hauria compromès a “acompanyar” Andorra en unes negociacions amb dit banc central francès.

No hi ha data ni per a una resolució de la qüestió ni tan sols per al contacte que ben segur que hi haurà. “Ens diran quelcom com més aviat millor”, ha reconegut Espot, tenint en compte que l’objectiu és finalitzar la negociació amb Europa a final d’any. No vol dir ni molt menys que una vegada acordat el text sobre l’associació amb la UE hi hagi solucionats, també, els mecanismes de liquiditat.

Però que hi hagi unes converses obertes amb el Banc d’Espanya ajudaria a pacificar la situació en relació amb la banca andorrana en la qual, ha admès el cap de Govern, hi ha diferents sensibilitats en relació amb l’acord d’associació. Crèdit Andorra i Andbank, amb més interessos a Europa que no pas MoraBanc, són més proclius a un acord amb Europa que no pas l’entitat blava, malgrat que hi ha reticències de totes bandes.

En tot cas, segons que ha explicat Espot, és necessari, o com a mínim “recomanable” poder accedir a mecanismes de liquiditat amb o sense acord amb la Unió Europea. Amb tot, però, el màxim dirigent governamental andorrà considera que “és més fàcil obtenir (els esmentats mecanismes) una vegada hi hagi pactat l’acord d’associació”. El cap de Govern, que ha explicat que no s’ha tractat en cap cas la qüestió del tabac, que no seria un element de preocupació actual, també ha explicat en relació amb la visita de Macron que “és millor al setembre que al juny”, l’altre escenari plausible, tenint en compte que el Copríncep té un interès especial en poder visitar l’escola francesa visita que no va poder realitzar en l’anterior viatge al Principat.



Ambaixadors acreditats a Andorra presenten les cartes credencials al Copríncep

Un cop finalitzada la trobada amb el cap de Govern, el Palau de l’Elisi ha estat també l’escenari de l’acte de presentació de les cartes credencials al copríncep francès, Emmanuel Macron, per part d’un total de 26 ambaixadors de països acreditats a Andorra. A l’acte també hi ha pres part la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor. Durant l’acte, Macron ha encoratjat els diversos ambaixadors a impulsar la cooperació bilateral amb Andorra, alhora que ha mostrat el suport pels projectes internacionals i multilaterals dels país, en particular l’acord d’associació amb la UE D’aquesta manera, han presentat credencials davant el Copríncep els ambaixadors d’Espanya, Canadà, Luxemburg, Bèlgica, Finlàndia, Lituània, Ghana. Ucraïna, Bangladesh, Pakistan, Grècia, Azerbaidjan, Indonèsia, Cuba, Índia, Àustria, Armènia, Polònia, Mongòlia, Alemanya, Mèxic, Kosovo, Japó, Bòsnia i Hercegovina, Eslovàquia i Sud-àfrica.



Comentaris (14)

Trending