“La guerra no és a la tele; la guerra està aquí”

(AMB VíDEO) La comunitat ucraïnesa a Andorra demana al Govern que faciliti l’estada al país de familiars de residents que han arribat al Principat o arribaran si poden els propers dies fugint de les bombes russes

Una imatge de la concentració d'aquest migdia.
Una imatge de la concentració d'aquest migdia.

Viuen commoguts. I amb el temor, molts d’ells, de què passarà als seus familiars que continuen a Ucraïna. La comunitat ucraïnesa al Principat, tímidament organitzada al tomb d’una associació que presideix Anastasiia Kravets, està ara “més unida que mai”. “És temps de guerra”, malauradament recorda aquesta resident originària del sud d’Ucraïna. “La guerra no és a la tele; la guerra està aquí”, clama mentre demana el suport de tothom per al poble ucraïnès.

Una primera petició la dirigeix a les institucions, al Govern: s’ha de buscar la manera de regularitzar l’estada al país, encara que sigui de manera temporal, d’aquells familiars de residents que hagin arribat o vagin arribant al Principat, en els propers dies, tot fugint de les bombes russes. Explica Kravets que ja hi ha quatre o cinc persones que han aconseguit fer cap a Andorra després de dies d’odissea i temors. Busquen viure podent mirar al cel sense por de les bombes i sense haver de córrer a amagar-se cada vegada que senten sonar les sirenes o escolten el xiuxiueig de projectils.

Explica Kravets que ja hi ha quatre o cinc persones que han aconseguit fer cap a Andorra després de dies d’odissea i temors. Busquen viure podent mirar al cel sense por de veure baixar les bombes 

Diners, d’entrada, no en necessiten, deixa clar la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos a Andorra, que el que sí demana és suport emocional i de tota mena vers els refugiats i, també, les persones que van a lluitar al front. En principi, com a associació cultural que són, no pretenen organitzar cap recollida ni de diners ni de material. Però sí que tenen intenció de posar-se en contacte amb la Creu Roja perquè avaluï la possibilitat de posar un fons d’ajuda a Ucraïna.

Kravets ha explicat tot això després de participar, com a una de les promotores, en una concentració per la pau que s’ha fet aquest migdia a la plaça del ‘The Cloud’. A l’inici eren una trentena de persones. Després s’hi han afegit algunes persones més. Amb banderes ucraïneses, amb alguns cartells demanant que s’aturi la guerra o amb el Rushni, la tela cerimonial de la pasqua ortodoxa ucraïnesa que incorporava per a l’ocasió imatges de la devastació que ha causat la guerra en els primers dies d’hostilitats.

Amb aquesta acció que han organitzat aquest dilluns aprofitant que era festiu al Principat, pretenien sensibilitzar la població andorrana i passavolant del que està passant a Ucraïna. “Estem aquí, vivim amb vosaltres, no gireu el cap al conflicte. Desperteu”, clamava Anastasiia, que recorda que molts dels prop de dos-cents ucraïnesos que viuen al país “tenim germans, cosins, avis” que romanen a Ucraïna refugiant-se com poden dels atacs de les tropes russes. Tropes que tot sovint actuen per inèrcia. No pas per convicció.

PUTIN I LA GENT UCRAÏNESA

Càntics, precs, emoció… De tot una mica hi ha hagut en la concentració per la pau promoguda per la comunitat ucraïnesa al Principat. “Per favor, atureu a Putin”, diu Kravets, que té clar que el gran “problema” és el president rus. Per norma general, russos i ucraïnesos, els ciutadans rasos, no es porten pas malament. “Ningú no pot dir que els russos són dolents; no som enemics.” Més encara, igual com a la concentració hi han acudit ciutadans andorrans o espanyols, també hi havia algun rus. N’hi ha molts, moltíssims, que estan “en contra de la guerra”.

Anastasiia Kravets explica que “la gent d’Ucraïna som gent civilitzada, europea. És normalment gent de cultura que ara, molta d’ella, està destinada a morir perquè un senyor ha decidit atacar-los. ¿Què farà, posarà 42 milions de persones en camps de refugiats? ¿En camps de concentració?” I encara hi afegeix: “El poble ucraïnès és un poble lliure, democràtic. Volem estar amb Europa i Putin no ho vol permetre. Però som un Estat independent i volem estar allà on ens agrada. Ens agrada Europa, la seva cultura, la seva llibertat. No pas la repressió en què viuen molts russos.”

Comentaris (7)

Trending