Interès de Felip VI pel funcionament parlamentari andorrà i les transformacions del país

En la seva estada al comú d’Andorra la Vella, la cònsol major, Conxita Marsol, ha aprofitat per explicar-los el projecte del telefèric al pic del Carroi

https://www.youtube.com/embed/kazvzoJC_4s

Els Reis d’Espanya han completat ja les dues primeres parades del seu viatge a Andorra. Felip VI i Letizia Ortiz han visitat Casa de la Vall i el comú d’Andorra la Vella. En les breus converses mantingudes amb les autoritats, els monarques s’han interessat pel funcionament del parlament, per les transformacions viscudes pel país els darrers anys o pels quadres exposats al despatx tradicional de la cònsol major de la capital.

La primera aturada de la visita reial ha estat a Casa de la Vall. Després de ser rebuts per les autoritats a la nova plaça del Consell, Felip VI i la reina Letizia han entrat a l’antiga seu parlamentària i han mantingut una reunió amb la síndica general, Roser Sulé. La trobada s’ha fet a l’històric despatx del president del parlament i, posteriorment, el monarca ha signat en el llibre d’honor.

Un cop acabada la reunió, Suñé ha fet de guia i ha ensenyat l’antiga seu del Consell General als Reis, cuina i armari de les set claus inclosos. També els ha acompanyat a saludar els representants dels grups parlamentaris. En gairebé tots els casos, hi eren presents el president i el vicepresident, amb l’excepció dels socialdemòcrates, on només ha anat Pere López.

Suñé, saludant els monarques a l'exterior de Casa de la Vall.
Suñé, saludant els monarques a l'exterior de Casa de la Vall.

Segons ha explicat la síndica general en declaracions a ATV un cop Felip VI i Letizia Ortiz ja es trobaven al comú d’Andorra la Vella, la conversa ha servit perquè el monarca s’hagi interessat per aspectes del funcionament de la cambra, com ara en quina és la majoria. “També hem parlat de la transformació que ha patit el país els darrers anys”, ha indicat Suñé, tot destacant que en tot moment la conversa ha estat “molt cordial i amb ell mostrant molt d’interès”.

La cap del parlament també ha posat en relleu la importància del viatge reial. “Sempre és bo que ens visiten caps d’Estat i amb Espanya és un pas més per reforçar la bona relació que hem tingut sempre”, ha manifestat.

Felip VI i Letizia Ortiz, amb els cònsols de la capital a la porta del comú.
Felip VI i Letizia Ortiz, amb els cònsols de la capital a la porta del comú.

Un cop acabada la visita a Casa de la Vall, la delegació espanyola s’ha traslladat cap al comú d’Andorra la Vella. Davant la seu de la corporació de la capital, els esperaven els cònsols de la parròquia, Conxita Marsol i David Astrié. Al despatx tradicional dels mandataris comunals, Felip VI i la seva parella han signat el llibre d’honor i han preguntat per la població de la ciutat així com per l’edifici. En concret, ha demanat si era la seu tradicional, fet que Marsol li ha negat, tot recordant que als anys vuitanta va ser reformada totalment.

“Per a nosaltres és important poder rebre un cap d’Estat i que formem part de la seva agenda pel que suposa de reconeixement de la capitalitat”, ha remarcat la cònsol que, però, també ha indicat que la visita s’ha d’agafar “amb visió de país” perquè “ens fa veure que som un Estat reconegut internacionalment”. Segons ha explicat la mandatària, durant l’estada de Felip VI i Letizia Ortiz al comú també els ha fet cinc cèntims d’un dels projectes claus que vol engegar en aquest segon mandat: el telefèric fins al pic de Carroi.

 

Comentaris (4)

Trending