Govern defensa a l’ONU que les polítiques s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

L’informe nacional voluntari presenta com a principals reptes d’Andorra de cara al futur la reducció de la dependència energètica i la superació de l’impacte de la pandèmia

Ubach i Adrià Vergés, tècnic d'Exteriors, han presentat l'informe.
Ubach i Adrià Vergés, tècnic d'Exteriors, han presentat l'informe. G. P.

El Govern defensarà davant les Nacions Unides que les seves polítiques estan perfectament alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per l’organisme de cara a l’any 2030. Així s’ha posat negre sobre blanc en el segon informe nacional voluntari, que es presentarà el pròxim 14 de juliol. En aquest sentit, el document, com ha explicat la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, marca com a principals reptes de cara al futur reduir la dependència energètica i superar l’impacte de la pandèmia.

L’informe s’ha elaborat els darrers mesos de cara al fòrum de l’ONU que ha de tenir lloc en pocs dies. Per fer-ho, s’han fet contactes amb sector públic (comuns, Consell General, etc.) i el privat i també amb la societat civil. A banda, es va impulsar una enquesta entre la ciutadania que va comptar amb la participació de 623 persones, xifra notablement superior a la del primer document, el 2018. S’ha admès, però, que la implicació de la gent jove -“un col·lectiu sensible als ODS”, segons Ubach- ha quedat per sota del que s’esperava.

 La titular d’Exteriors ha posat en relleu que una de les conclusions a les quals s’ha arribat és que “hi ha un alineament de les polítiques del Govern” amb aquests objectius. Com a exemple ha posat accions com l’aprovació ara fa uns dies de la Llei d’economia circular o la recerca de la declaració d’Andorra com a reserva de la biosfera. També es defensa la “bona atenció sanitària” o el fet que s’han fet “reformes a favor de la igualtat de les persones”.

Pel que fa als resultats de l’enquesta, i com ha apuntat el tècnic del departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, Adrià Vergés, un dels responsables de l’informe, es posa en relleu que una majoria important de ciutadans “consideren prioritaris a escala mundial” fites com la fi de la pobresa, garantir una educació de qualitat i, sobretot, l’acció davant el canvi climàtic. Sobre el sondeig, Ubach ha remarcat la voluntat, de cara al tercer informe, d’aconseguir una major participació dels joves. Aquest cop, només han suposat el 8% de les persones que han respost el qüestionari.

Ubach també ha remarcat quins són els reptes que sorgeixen de l’informe. Entre ells, els dos més destacats són la necessitat de reduir de forma important l’excessiva dependència energètica del país i afrontar l’impacte que ha tingut la pandèmia. Ja en segon pla, també cal, ha apuntat, alinear les estadístiques que s’elaboren al país amb els ODS. En aquest sentit, ha destacat que, en comparació al 2018, “hem fet progressos, ens adonem que hi ha elements positius i amb una bona implementació”. A la vegada, però, es reconeix que “altres requereixen encara un treball més substancial”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending