Govern defensa l’adjudicació a una empresa catalana de la comunicació de l’acord d’associació

Espot assegura que Álvaro Montoliu, el soci de l’agència investigat pel presumpte frau electoral a la Federació Catalana de Futbol, no participarà en el treball a Andorra i que la major part de les tasques s’acabaran encarregant a societats del país

Espot, durant la sessió.
Espot, durant la sessió.

Govern no preveu fer marxa enrere amb la contractació de la consultora AMT com a màxima responsable de la comunicació de l’acord d’associació. Així, Xavier Espot ha defensat que compleix “tots els requisits” per agafar aquest encàrrec i que el fet que un dels seus integrants i màxims responsables, Álvaro Montoliu estigui implicat en l’escàndol del suposat frau en les eleccions a la Federació Catalana de Futbol (FCF) no ha d’afectar a la tasca que farà l’empresa. De fet, Montoliu, ha remarcat, no formarà part de l’equip que assumirà el treball. Ho ha fet davant les crítiques d’Andorra Endavant i Concòrdia, disconformes amb els diners que es destinen a aquestes accions.

Totes dues formacions han aprofitat la sessió de control a Govern per posar el dit a la nafra dels 1,2 milions que es destinaran a la comunicació de l’acord. Una tasca que, ha explicat Espot, coordinarà AMT, tot i que això no vol dir que s’exclogui les empreses del país. Al contrari, ha assegurat que “ella capitalitzarà tota una sèrie de feines” però que tot el que es pugui s’encarregarà a negocis del Principat. I això suposaria “un 70% dels diners”.

Andorra Endavant ha recriminat Govern que es gasti més diners en comunicació que no pas en estudis d’impacte mentre que Concòrdia ha lamentat que, al seu entendre, no es farà una campanya neutral, fet que ha negat Espot

El màxim responsable de l’executiu també ha defensat la fórmula que es va fer servir per contractar l’empresa catalana. “Es va fer un procés de selecció i es van presentar cinc candidats internacionals, amb un comitè format per membres de Govern i també del Pacte d’Estat, com ara la senyora Judith Casal”, ha explicat. I, també, “vam participar empreses andorranes de comunicació”. Espot ha deixat clar que “es va escollir perquè compleix tot els criteris necessaris: experiència prèvia, coneixement del país, capacitat de gestionar campanyes i recursos per dur a terme la campanya”.

Sobre el fet que un dels màxims responsables d’AMT, Álvaro Montoliu, estigui implicat en la investigació per les eleccions de l’FCF, Espot ha admès que “ens va preocupar aquesta informació i vam demanar explicacions detallades”. I aquestes els han convençut. “Sabem que el 2023 no existia cap contracte entre l’empresa i l’FCF, que no té cap vinculació ni la tenia llavors. La informació que va arribar era de mitjans contraris a la gestió de l’actual president amb voluntat de fer-li mal”, ha comentat Espot, que també ha volgut deixar clar que Montoliu, que “ens consta que està treballant amb les autoritats”, “no forma part de l’equip assignat a la campanya de l’acord d’associació”. Per tant, “no hi ha indicis ni elements per rescindir l’adjudicació”.

Això li havia demanat la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, que també ha recriminat a Govern que hagi gastat tants diners en comunicació i, en canvi, “no ho hagi fet en estudis d’impacte, que també són molt importants”, més quan “les empreses estan molt preocupades” pels efectes que pugui tenir el conveni amb la Unió Europea si s’acaba validant.

Per la seva banda, des de Concòrdia, Cerni Escalé ha posat en qüestió que es faci una campanya de comunicació totalment favorable al ‘sí’. De fet, ha recordat les directrius de la Comissió de Venècia en aquesta mena de processos. “Les autoritats han de ser neutrals, no emprar recursos públics i, en cas de fer una campanya, cal que tingui el mateix espai els arguments favorables i els desfavorables”, ha apuntat. En canvi, entén que, a Andorra, “hi ha un biaix a l’hora de compartir informació” i, com a exemple, ha denunciat “l’ús de les xarxes socials de Govern per fer de megàfon de qualsevol opinió favorable i rebatre qualsevol desfavorable”, un fet que ha qualificat de “no ètic”.

Des de Govern, Espot ha defensat que es farà una campanya correcta. “Esmerçarem recursos en una acció neutra i objectiva i es posaran en relleu els aspectes bons i els dolents”, ha assegurat, això sí, deixant clar que “si considerem que hi ha més impactes positius que negatius, ho direm”.  

Comentaris (4)

Trending