Felip mostra la “voluntat de col·laboració” espanyola per contribuir a la recuperació econòmica

El rei d’Espanya destaca en el seu discurs en el sopar oficial ofert pels Coprínceps la “realitat especialment dura” que deixa la pandèmia en els països dependents del turisme i ressalta el paper d’Andorra com a un dels motors de la regió pirinenca

Felip i Joan-Enric Vives, brinden, al centre, entre Espot i Letizia, i Roser Suñé i Patrick Strodza.
Felip i Joan-Enric Vives, brinden, al centre, entre Espot i Letizia, i Roser Suñé i Patrick Strodza. SFGA

El rei Felip VI ha mostrat la “voluntat de col·laboració” d’Espanya per contribuir, en la mesura que es pugui, en la recuperació econòmica del Principat tot recordant que “els nostres models econòmics”, tant l’espanyol com l’andorrà, “tenen en el turisme un dels eixos fonamentals” i la pandèmia l’està assotant a marxes forçades. El monarca, que ha agraït a Andorra l’acollida de milers de ciutadans espanyols que van fugir de les seves llars durant la guerra civil, ha destacat el paper actual del país com un dels motors de la regió pirinenca.

Felip ha pronunciat aquest vespre a l’Andorra Park Hotel un discurs en resposta al pronunciat pel Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, duran el sopar oficial ofert pels caps d’Estat andorrans durant la visita que fan els monarques espanyols al Principat. És la primera visita d’uns reis d’Espanya a Andorra. Tant Felip com Vives han ressaltat les relacions de fraternitat i bon veïnatge que hi ha hagut històricament entre els dos països. El rei espanyol ha remarcat que aquests vincles van molt més enllà de la relació diplomàtica oficial que va marcar l’aprovació de la Constitució andorrana.

El sopar oficial és el punt i final de la primera jornada de la visita reial. Encara que han acudit un bon nombre d’autoritats, tant andorranes com espanyoles, i també franceses, a l’àpat ofert pels Coprínceps, cert és que hi ha hagut molts menys comensals del que hauria estat normal. Tot plegat per culpa de la pandèmia, a la qual, evidentment, han fet referència els dos caps d’Estat que han pres la paraula com a preàmbul de l’àpat. Felip i Vives han remarcat, també, el fet que Andorra hagi estat terra d’acollida on han acabat arrelant molts espanyols, especialment durant la segona meitat del segle XX.

51071797236 84fcda6feb o
Felip, Letizia, Patrick Strodza i Joan-Enric Vives a l'Andorra Park Hotel una estona abans del sopar.

Felip de Borbó, que entre somriures ha demanat permís per treure’s la mascareta per pronunciar el seu parlament -compartia taula amb la seva dona, Letizia Ortiz, l’esmentat Joan-Enric Vives; el representant del Copríncep francès, Patrick Strodza; la síndica general, Roser Suñé; i el cap de Govern, Xavier Espot-, que ha fet mig en català, mig en castellà, ha ressaltat d’entrada el fet que es tractés de la primera visita oficial a un “Estat veí i germà”. També ha mostrat, com s’ha dit, “el meu sincer agraïment als andorrans” per haver fet de la seva, “una terra d’acollida” i “un país de refugi” per persones de les “dues parts contendents” en la guerra civil espanyola, algunes de les quals es quedarien per sempre més a Andorra.

El monarca i el Copríncep mitrat han coincidit en destacar la bona salut de les relacions bilaterals i en el fet que Andorra va ser terra d’acollida per persones que fugien del drama de les guerres del segle XX

El rei espanyol, que ha remarcat que “com Espanya, avui Andorra és un principat plenament democràtic”, ha repassat els vincles entre els dos estats i ha destacat que “Espanya us està acompanyant” en el procés de negociació amb la Unió Europea (UE). Felip ha posat en valor la tasca del Principat en l’organització de la propera Cimera Iberoamericana, deixant clar que “per a Espanya, el vincle amb Iberoamèrica és sempre una prioritat”.

El monarca ha fet llavors una referència a “la pandèmia de la Covid, que no distingeix entre llocs ni tampoc la seva dimensió ni nombre d’habitants”, per oferir el seu “sentiment de solidaritat i afecte” a totes aquelles persones i famílies d’Andorra que “han perdut éssers estimats” o s’han vist afectats pel virus, que està deixant una “realitat especialment dura”. “Els nostres models econòmics tenen en el turisme un dels eixos” clau i alhora “basats en les relacions humanes i la mobilitat” que tant malmeses s’han vist amb la crisi sanitària, ha dit Felip.

El rei espanyol, també pel coneixement que té de les zones pirinenques espanyoles, ha expressat la seva “comprensió” per com de dificultós pot ser una temporada d’hivern “sense la pràctica de l’esquí” i altres activitats de muntanya. Per això ha expressat “la nostra voluntat de col·laboració”, sense concretar quina, però sí a partir de la iniciativa i empenta d’empresaris espanyols que ja interactuen amb el Principat i que de ben segur “us ajudarà”.

Ja en la recta final del seu discurs, i després de fer referència a la seva visita al Consell General o la que farà demà a Santa Coloma (que li ha servit per passar de puntetes a la candidatura dels fonaments del Principat a la Unesco) o Ordino, que li ha permès parlar de l’educació a la qual contribueix Espanya tot citant l’escriptor i professor ara ja jubilat Joan Peruga, el monarca espanyol ha ressaltat el paper que “Andorra desenvolupa, com Osca, Lleida, Navarra o Girona, en tan què nuclis dinamitzadors claus per treballar per la igualtat d’oportunitat a la regió pirinenca i evitar el seu despoblament”.

Felip, que també ha fet referència a l’escalfament climàtic, com prèviament s’hi havia referit el Copríncep mitrat, ha fet un clam per “transformar els desafiaments en oportunitats” i evitar que “primin la por i la incertesa”, i ha brindat per un “futur compartit pel qual Andorra i Espanya han de treballar cada dia més unides”, “per les millors relacions” i per “un futur de progrés i prosperitat per les nostres nacions”. Com prèviament havia fet Joan-Enric Vives, el sobirà espanyol ha fet alçar les copes per brindar. I també com havia passat amb anterioritat, la reina Letizia ni tan sols n’ha fet un glop. No s’ha abaixat ni la mascareta.

Vives destaca “la comprensió i ajut” espanyols

Com a amfitrió al costat del representant del Copríncep francès, Joan-Enric Vives ha estat l’encarregat d’obrir el torn de parlaments previst a l’inici del sopar oficial. Vives, que essencialment ha fet un repàs al caràcter i manera de ser d’Andorra i els andorrans, ha assegurat que “ens convé tenir la comprensió i l’ajut de la gran nació que vos majestat representeu”. I s’ha acabat embrancant en un discurs excessivament llarg en voler donar un protagonisme que segurament no venia a tomb a la figura del poeta Joan Margarit, recentment traspassat, que va ajudar en certa manera al seu pare, arquitecte, al disseny de l’hotel que ha acollit l’àpat i que és on s’hostatgen els reis.

Vives ha parlat d’Andorra com d’un “país antic i modern alhora”, “un petit miracle de la història”. “Som veïns, sí, però som sobretot amics d’Espanya, i de França, i ens plau destacar les excel·lents relacions” que el Copríncep episcopal ha ressaltat que es tenen. “Relacions de bon veïnatge, d’amistat, de lleialtat, de cooperació”. Unes relacions “mútues” en què cal aprofundir tot reconeixent l’“acompanyament (espanyol) en el procés d’apropament a Europa, en l’acord d’associació amb la UE”.

51071912752 5184f158a6 o
Joan-Enric Vives durant el seu parlament previ a l'inici de l'àpat.

L’arquebisbe d’Urgell i cap d’Estat mitrat d’Andorra, com s’ha dit, ha ressaltat el tarannà d’Andorra i els andorrans. "Gent treballadora, tenaç, gent de muntanya, orgullosa de les seves arrels”. Un país que treballa des de la “modèstia de la seva petitesa, des del diàleg i el pacte, i la pau mai pertorbada pel drama de la guerra”. Ha parlat de “prudència, reserva i contenció” i ha assegurat que són “valors que han preservat la pervivència i independència un món més just i sense desigualtats”.

Vives ha posat de relleu “consciència de la nostra petitesa i dependència” d’Andorra, que “les dificultats de la pandèmia”, ha reconegut, han evidenciat més que mai

Vives ha ressaltat el “compromís ferm amb la fraternitat, amb la pau i la sostenibilitat; en la defensa del medi ambient i preocupació pel canvi climàtic” que manté el Principat. “També Andorra ha estat i és terra d’acollida, ho fou el segle passat quan centenars de persones fugien règims que violentaven les llibertats”. “Terra d’acollida d’espanyols” que han contribuït a l’“engrandiment i la prosperitat” del Principat.

“Som un país de petita dimensió territorial”, ha dit Vives, però, alhora, amb la “consciència de la nostra petitesa i dependència, que ens fa haver de ser humils”. Una dependència, ha remarcat el Copríncep, que clarament han evidenciat les “dificultats de la pandèmia” malgrat que “ha guanyat la voluntat de servei, de sacrifici”, i de respecte a allò dictat per les autoritats sanitàries. I en aquest marc a agraït “les vacunes cedides per Espanya i desitjaríem que arribessin a tots els racons del món”. I a partir d’aquí, i abans del brindis, han vingut les referències a Margarit.

Els parlaments els dos caps d’Estat han seguit el passamans post-pandèmia, és a dir, sense passar les mans. I la interpretació instrumental de l’himne dels dos països. Després ha seguit el sopar que havia de ser relativament distès i disposat en taules de sis comensals. La visita reial continua aquest divendres amb el desplaçament dels monarques a l’escola espanyola María Moliner de segona ensenyança, l’institut de la Margineda, vaja, com a preludi a una visita a santa Coloma i a Ordino, on després del dinar els monarques posaran punt i final a la seva estada al Principat.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending