Una família siriana refugiada a Beirut hauria d’arribar aquest mes al Principat

Tant el Govern com la comunitat de Sant’Egidi estan pendents tant de l’evolució sanitària i les limitacions que aquesta imposa i dels tràmits burocràtics per tal de confirmar el viatge, que es farà aquest cop per França

Arribada de les famílies sirianes refugiades el 2018 al Prat; enguany vindran per França.
Arribada de les famílies sirianes refugiades el 2018 al Prat; enguany vindran per França. BISBAT D'URGELL

Si ni la crisi sanitària ni els tràmits burocràtics no ho dilaten més, aquest mes hauria d’arribar al Principat una nova família siriana refugiada. Serà la tercera dins d’aquell programa que durant temps es va estar dissenyant i, finalment, va veure els fruits el 2018. Just fa dos anys que van arribar els primers sirians refugiats. Durant aquest novembre ho hauria de fer la tercera família, que tindrà unes característiques similars a les altres dues que ja fan vida a Andorra.

Que l’arribada d’una nova família siriana estava al caure ho va desvetllar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, aquest dijous davant la comissió de drets humans de les Nacions Unides (ONU) que va avaluar Andorra des de Ginebra. Ubach va afirmar que en breu arribarien nous refugiats. Fonts de la comunitat de Sant’Egidi, que s’encarreguen de gestionar el corredor humanitari pertinent, ho han confirmat. La família que s’ha de traslladar al Principat ja ha estat identificada i els seus integrants fa temps que saben que quan sigui possible arribaran a Europa, a un petit país enmig de muntanyes. 

Les fonts consultades han assegurat que si les limitacions sanitàries i les qüestions burocràtiques no ho impedeixen, el viatge s’ha de fer durant aquest mes de novembre. A diferència de l’anterior ocasió, els refugiats arribaran en aquesta ocasió via França. Cosa d’equilibris entre el nord i el sud tot i que per als gestors de Sant’Egidi era més fàcil la via espanyola. Però no serà aquest cap inconvenient. De fet, comparat amb fa dos anys tot és més complicat. Entre altres coses perquè és pràcticament impossible poder fer un seguiment sobre el terreny.

Els primers refugiats sirians a la seva arribada a l'aeroport de Barcelona.

Relacionat

Govern reprendrà el treball per acollir refugiats sirians

Com les dues famílies anteriors, la seleccionada en aquesta ocasió també resideix als vorals de Beirut. En la capital libanesa, a banda d’algunes zones autoconstruïdes, hi ha tot un seguit de barris, certament de baix nivell, que són ocupats gairebé en exclusiva per refugiats sirians. Seria aquest el cas, també. Les fonts consultades no han pogut concretar exactament quants integrants formen el nucli familiar que s’ha de traslladar cap al Principat, però tot apunta que seran quatre. Parella i dos infants de curta edat.

Al Líban viuen en una situació complicada. El virus també hi fa estada i ha obligat a fer confinaments estrictes. “El dia a dia és molt inestable”, han indicat les fonts, que han indicat que del lloc on farà estada la nova família al Principat se n’encarrega totalment el Govern. Ja hi ha un habitatge més o menys preparat. Les famílies sirianes que van arribar l’octubre del 2018 viuen a Sant Julià i a Andorra la Vella. En total són nou persones. La família laurediana va arribar amb tres membres però amb la dona embarassada. Són quatre ara. El nucli resident a la capital està integrat per cinc membres. Encara que inicialment van arribar quatre, poc després s’hi va afegir la filla gran, ja major d’edat.

Comentaris (2)

Trending