L'excopríncep Nicolas Sarkozy, condemnat a tres anys de presó per corrupció i tràfic d'influències

Dos estan exempts de compliment i el tercer podria ser convertit en detenció domiciliària amb vigilància amb un braçalet electrònic

Comentaris

Nicolas Sarkozy a la seva arribada al tribunal.
Nicolas Sarkozy a la seva arribada al tribunal.

L’expresident francès i excoprincep Nicolas Sarkozy ha estat condemnat aquest dilluns a tres anys de presó per corrupció i tràfic d’influències. Per tant, s converteix en el primer antic inquilí d’Elisi en ser sentenciat a una pena de presó i el segon condemnat per corrupció. El tribunal de París ha precisat, però, que dos d’aquests anys de presó estan exempts de compliment i que el tercer any podria ser convertit en detenció domiciliària amb vigilància amb un braçalet electrònic sempre que no acumuli més condemnes.

 

Els jutges han considerat provat que va existir un pacte de corrupció per beneficiar els interessos judicials de Sarkozy en altres causes obertes després de la seva sortida de l’Elisi l’any 2012.  En l'audiència, Sarkozy ha negat haver abusat de la seva influència i ha dit que va ser víctima de mentides de terceres persones. Tot i això, la sentència veu "particularment greu" el delicte. Considera que desacredita el càrrec que exercia i que l'expresident havia de saber les infraccions que cometia per la seva formació d'advocat.

La investigació de l'anomenat cas de les escoltes es va donar per acabada el 2016. La justícia va punxar el telèfon de Sarkozy davant les sospites que podria haver rebut finançament del règim libi de Moammar al-Gaddafi durant la campanya que el va portar a l'Elisi el 2007. Sarkozy va ser derrotat per François Hollande a les eleccions fetes durant el 2012 i va deixar el seu càrrec el 15 de maig del mateix any. En aquell moment, va prometre retirar-se de la vida pública i política, tot i que al setembre de 2014 va tornar a l'escenari polític al ser reescollit com a líder del partit UMP, rebatejat com Els Republicans.

L'any 2009 va donar un termini de quatre mesos a Andorra per forçar un canvi d’actitud pel que feia a les reformes del seu sistema bancari. Sarkozy, havia enviat un portaveu a entrevistar-se amb els representants polítics andorrans, voial que el Principat mostrés una voluntat més ferma en la revisió del sistema. L’objectiu era la sortida del Principat de la llista de paradisos fiscals de l’OCDE.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending