Europa assegura a Andorra que l’abandó de Mònaco no afecta el text de l’acord ja negociat

La negociació enceta la recta final amb sessions de negociació intenses que inclouen una sessió plurilateral i una altra de bilateral

La delegació andorrana aquest dimarts a Brussel·les.
La delegació andorrana aquest dimarts a Brussel·les. SFGA

Els negociadors de la Unió Europea (UE) han confirmat a la delegació negociadora andorrana, que participa aquest dimarts i dimecres en noves trobades per avançar en l’acord d’associació, que el fet que Mònaco s’hagi aixecat de la taula no modifica ni afecta en res allò que s’havia estat negociant fins ara i, menys encara, el que ja s’havia donat per tancat. 

La negociació de l’acord d’associació enceta la recta final amb sessions de negociació intenses que inclouen una sessió plurilateral, que ha tingut lloc aquest dimarts i sense Mònaco assegut a la taula per primera vegada, i una sessió bilateral, que tindrà lloc aquest dimecres. Andorra, San Marino i la Comissió Europea es mantenen ferms en aprofitar la finestra d’oportunitat que es dibuixa en els pròxims mesos per tancar el millor acord possible a finals d’any i l’agenda de les reunions inclou els temes més sensibles per a totes les parts.

Andorra i San Marino han pres coneixement del protocol sobre serveis financers proposat per la Comissió Europea. Aquest és un aspecte especialment sensible per a totes les parts, i després de la presentació d’aquest dimarts serà motiu de negociació en les properes rondes de negociació. Fonts del sector financer ja han assegurat, en tenir coneixement del document, que la posició de Brussel·les és “molt dura”

En la jornada plurilateral d’aquest dimarts, la primera sense Mònaco a la taula de negociació, s’ha avançat substancialment en alguns articles pendents de l’acord marc, que està negociat en un 85%, i en particular el capítol sobre objectius, valors i principis; la part relativa a les disposicions institucionals, i l’apartat sobre competència i altres regles comunes. Entre aquestes regles comunes hi consten els articles que tracten sobre la cooperació parlamentària, la cooperació entre els socis econòmics i socials, i el comitè d’associació. Es tracta d’articles inspirats en estructures ja existents en l’Acord de l’Espai Econòmic Europeu.

El secretari d’Estat per a les relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, ha reiterat que el Govern avança per assolir el millor acord per Andorra, sabent que la darrera paraula la tindran els ciutadans, ja que es votarà en referèndum. En aquest sentit, Riba ha assenyalat, després d’avaluar-ho amb els negociadors europeus, que la suspensió de les negociacions amb la Comissió Europea per part de Mònaco no altera en cap forma l’agenda prevista per les següents rondes.

En la sessió a tres bandes, Andorra i San Marino han pres coneixement del protocol sobre serveis financers proposat per la Comissió Europea. Aquest és un aspecte especialment sensible per a totes les parts, i després de la presentació d’aquest dimarts serà motiu de negociació en les properes rondes de negociació. Fonts del sector financer ja han assegurat, en tenir coneixement del document, que la posició de Brussel·les és “molt dura”, tal i com ja ha avançat l’Altaveu. La sensació del sector és que “la UE només ens vol si és amb les seves condicions”.

La ronda de negociació continuarà demà dimecres en format bilateral: Andorra–Comissió Europea. La delegació negociadora d’Andorra i la Unió Europea tenen en agenda tres capítols de l’annex II, sobre normativa tècnica dels productes, normativa de comerç, de dret de societats, i altres qüestions més sensibles com els annexos V i VIII sobre la lliure circulació de treballadors i el dret d’establiment, els annexos VII i X sobre el reconeixement de qualificacions professionals i els serveis i l’annex XI, telecomunicacions.

Comentaris (8)

Trending