Espot defensa des del faristol de l’ONU “l’encaix amb la UE” per la “interdependència amb Europa”

El cap de Govern pronuncia el discurs davant les Nacions Unides recordant el trentè de la integració d’Andorra a l’organisme i fent una “condemna enèrgica la violació de la integritat territorial i la sobirania d’Ucraïna”

Xavier Espot durant el discurs davant l'assemblea de les Nacions Unides.
Xavier Espot durant el discurs davant l'assemblea de les Nacions Unides. ONU

Multilateralisme, canvi climàtic, educació, sanitat, el repte dels Objectius de Desenvolupament Sostenible o el 30è aniversari de l’entrada d’Andorra a les Nacions Unides. De tot això ha parlat el cap de Govern, Xavier Espot, davant l’assemblea general de l’ONU. Des d’un dels faristols més rellevants de la política mundial, el mandatari ha defensat “l’encaix amb la UE” perquè “la interdependència geogràfica i demogràfica del nostre país amb Europa és total”. També ha condemnat “enèrgicament” la “violació de la sobirania d’Ucraïna”.

En un discurs d’un quart d’hora més o menys, Espot ha acabat dient que “des del nostre país estem preparats per cercar més que mai els punts de convergència necessaris per reconstruir la confiança i reactivar la solidaritat: accelerar l’acció sobre l’Agenda 2030 i els seus Objectius de desenvolupament sostenible” i “treballar per preparar de la millor manera la Cimera del futur que tindrà lloc al 2024 cap a la pau, la prosperitat, el progrés i la sostenibilitat per a tots”. I ha indicat el màxim responsable de l’executiu que “perquè les solucions, per ser justes i sostenibles, han d’incloure tothom. Es tracta de posar les bases sòlides d’un futur on ningú no quedi de banda i on s’exigeixi corresponsabilitat a tothom”.

“Som un estat que busca l’encaix amb la Unió Europea perquè per avançar no podem obviar aquesta certesa: la interdependència geogràfica i demogràfica del nostre país amb Europa és total”

Destacant el paper desenvolupat per les Nacions Unides en pro de la pau, el diàleg i el multilateralisme, ha estat quan Espot ha lamentat que “la guerra és present. Europa continua preocupada davant d’un conflicte que ha acabat convertint-se en una guerra de desgast, amb conseqüències enormes per a la població civil ucraïnesa. Des del nostre país, condemnem enèrgicament aquesta violació de la integritat territorial i la sobirania d’Ucraïna” i per això ha justificat l’adhesió andorrana a les mesures adoptades a nivell internacional contra Rússia i Bielorússia, encara que no ha citat aquests dos països. Sí que ha recordat que al “Iemen, Pakistan, Etiòpia, el Sahel i d’altres territoris ja no copen grans titulars als mitjans de comunicació, però continuen sent zones de conflictes enquistats, on les persones més vulnerables en són les principals damnificades”.

També parlant de “la defensa dels valors del multilateralisme, dels drets humans, de la democràcia i de l’Estat de dret” ha estat quan Espot s’ha referit, encara que hagi estat d’una forma relativament implícita, a les negociacions amb Brussel·les. Així, el cap de Govern ha indicat que “som un estat que busca l’encaix amb la Unió Europea perquè per avançar no podem obviar aquesta certesa: la interdependència geogràfica i demogràfica del nostre país amb Europa és total”. I encara ha afegit que “l’europeïtzació dels valors de la nostra societat, de la nostra legislació, que s’inspira fortament en el dret comunitari o les aspiracions professionals dels nostres joves, que cada dia s’enfronten a un mercat de treball més exigent, són motius més que suficients que ens obliguen a no donar l’esquena a Europa”.

ÒSCAR RIBAS

Espot ha aprofitat l’esment dels trenta anys d’ingrés a les Nacions Unides per repassar algunes de les paraules que va pronunciar el llavors cap de Govern d’Andorra Òscar Ribas, tot destacant “com un país de petita dimensió territorial com Andorra pot contribuir a millorar aquest món”. El mandatari demòcrata ha ressaltat en diverses parts del discurs la importància del Principat tot i la seva petitesa . Ha posat en valor el treball que s’està fent en relació amb l’Agenda 2030 i la feina que es fa a les escoles. “Andorra acorda una importància particular a l’educació, la qual cosa ens permet oferir una excel·lent formació de base perquè infants i joves −de 65 nacionalitats diferents− creixin en un context d’aprenentatge dels valors fonamentals de la democràcia i els drets humans, amb altes cotes de cohesió social i diversitat, i amb un fort sentiment de pertinença”, ha destacat.

També ha ressaltat la gestió que es va fer arran de la crisi del coronavirus. I ha remarcat que “la pandèmia de la Covid-19 va suposar una prova de resistència, un test d’estrès per a la sanitat que, en el cas d’Andorra, vam poder superar gràcies al fet de tenir un sistema sòlid i gràcies als professionals que l’integren, que van honorar la seva professió amb un esforç ingent per salvaguardar la població” i s’ha referit al fet que “la igualtat de gènere és una qüestió d’injustícia social històrica”. També ha destacat la importància del canvi climàtic per a un país d’alta muntanya i la conscienciació que hi ha sobre la mateixa, destacant la taxa verda o la llei d’economia circular.

Comentaris (6)

Trending