Espot acusa López de “manca de patriotisme” per abandonar el pacte d’Estat per la UE

Govern i majoria veuen en la decisió del PS una estratègia electoral i carreguen conta el seu líder, a qui acusen d’haver aportat “zero idees” en el treball realitzat fins ara

Espot fa declaracions envoltat de periodistes.
Espot fa declaracions envoltat de periodistes. B. N.

Govern i majoria han carregat contra el PS i el seu líder, Pere López, per l’anunci d’abandonar el pacte d’Estat per la negociació amb la Unió Europea. El màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, l’ha titllat directament “de manca de patriotisme” i ha vinculat la decisió a un “interès electoral”. Valoració similar a la dels grups demòcrata, independent i de Ciutadans Compromesos, que també han parlat de “deslleialtat”. Per la seva banda, López ha defensat la mesura, com a un toc d’atenció per evitar “que el 2024 ens trobem amb com al Regne Unit”.

Espot tenia ganes de parlar de l’afer. A diferència de quan se li ha preguntat per la sentència sobre la distinció entre matrimoni canònic i casament civil, el cap de Govern ha buidat el pap quan se li ha demanat la valoració sobre l’anunci socialdemòcrata. No ha amagat, en cap cas, que estava enutjat. “És propi del tarannà del senyor Pere López”, ha indicat, per després atacar-lo explicant que “a les reunions ha participat ben poc, al contrari que la seva vicepresidenta; tot just va venir a la darrera i ara ens diu que marxa”.

Per això, entén que al PS, i més particularment al seu líder, li manca “patriotisme i lleialtat”. També ha remarcat que, al seu entendre, tot respon a “un motiu electoral”, a la vegada que ha defensat que no s’està amagant, en cap cas, informació. “És un argument espuri”, ha afirmat.

Pere López i Gerard Alís durant l'anunci.

Relacionat

El PS posa ‘punt final’ a la seva participació en l’acord polític per les negociacions amb la UE

De forma similar s’han expressat els grups de la majoria. Enseñat també ha volgut remarcar que López “ha aportat zero idees” durant el temps de vigència del pacte d’Estat i que “no ha vingut gairebé mai”. També ha parlat dels comicis i ha burxat tot indicant que “la decisió pot anar contra ells [el PS], ja que era del poc que els diferenciava de Concòrdia i ara potser l’elector els prefereix davant un partit sense idees noves”.

Per a Ferran Costa, del grup independent, “es demostra un cop més que hi ha partits amb sentit d’Estat i altres que només es mouen per interessos partidistes o, pitjor, electoralistes”. El parlamentari ha titllat López de “deslleial” i ha definit com a “molt qüestionables” les “excuses” esgrimides des del PS. Des de Ciutadans Compromesos, també s’ha atacat el líder socialdemòcrata, recordant que “en la darrera reunió, no va dir res” i lamentant que “ens n’hem assabentat per la premsa”. Per això, ha parlat obertament de “sorpresa desagradable”.

Per la seva banda, el líder del PS ha defensat que l’acció era “necessària” com a “toc d’alerta perquè això no va bé” i ha refermat que el disgust per la forma de fer del Govern també existeix entre els agents econòmics i socials. I això, ha avisat, té un risc important: “Ens pot arribar a passar com al Regne Unit si es fa un referèndum i no es vota a favor”, ha comentat.

De fet, López ha reclamat que, de cara a la pròxima legislatura, cal fer canvis importants en el procés de converses amb la UE. “Cal una nova forma de fer i un nou equip negociador”, ha exigit. I considera que amb la decisió presa “fem un favor al país” tot apuntat que poden ajudar a propiciar aquest nou rumb.

Qui sí que seguirà al pacte serà Terceravia. Ho farà, però, amb un “sí crític”. El seu líder, Josep Pintat, ha lamentat que, en les darreres compareixences, Govern hagi volgut jugar la carta de “la por i l’amenaça”. De fet, ha explicat que la voluntat del grup és enviar una carta al vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, tal com ell mateix va acceptar en la seva visita ara fa unes setmanes. Ras i curt, volen saber de primera mà si els riscos apuntats en cas d’un ‘no’ a l’acord d’associació són reals o no. “De les trobades que vam mantenir, no vam percebre cap amenaça”, ha apuntat.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending