¿Esperant una visita llampec de Macron per rebre la resta de caps d’Estat presencials?

Només tres països no han confirmat la seva presència a la Cimera Iberoamericana que s’enceta aquest dimarts i té l’acte central dimecres

Un moment de la trobada entre Grynspan i Espot, amb els seus assessors.
Un moment de la trobada entre Grynspan i Espot, amb els seus assessors. C. ESTEVE / SFGA

Només tres països, almenys per ara, no han confirmat encara la seva presència -telemàtica, òbviament- a la Cimera Iberoamericana. Una Cimera que encara podria comptar amb el cap d’Estat andorrà al complert. Malgrat que s’estaria gestionant amb elevada discreció i per ara oficialment, almenys de portes en fora, no es preveu, no està descartat del tot que el president de la República francesa i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, pugui fer una visita llampec a Soldeu per ser present en el moment de rebre els caps d’Estat i de govern que seran presencialment al Principat.

Espanya, Portugal, Guatemala i la República Dominicana tindran delegacions més o menys nombroses al Principat. Algunes viatjaran en avió des de Madrid fins a la Seu. La majoria, però, volaran fins a Lleida i acabaran fent el viatge fins al Principat per carretera. Res no se sap de com podria fer cap cap al Principat Macron. Aquest dilluns estaria a Montpeller complint amb les seves obligacions presidencials. Això fa que pugui estirar un viatge llampec aquest dimarts per rebre Felip VI, Marcelo Rabelo da Sousa, Pedro Sánchez, António Costa i companyia.

El cap de Govern i la secretària general iberoamericana han mantingut una reunió bilateral abans que es posés en marxa tot l’engranatge de la trobada internacional

Que hi ha neguit i cert rebombori en alguns àmbits és clar. Que des de la representació del Coprincipat francès ni es nega ni es confirma res ara per ara quan fa uns dies es garantia que la presència de Macron seria telemàtica també és un fet. I que els equips de seguretat que treballen sobre el terreny no tenen cap indicació sobre la visita del president francès també és clar. Però per molta Cimera que sigui, el grau de flexibilitat i improvisació que hi ha és més elevat del que pot semblar. Prou que ho sap la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, que és la mandatària de tot plegat.

Grynspan, justament, ha mantingut una trobada aquest matí amb el cap de Govern, Xavier Espot, al despatx d’aquest darrer. La trobada ha estat presencial i bilateral. Durant la reunió, Espot i Grynspan han analitzat els temes que es tractaran durant la Cimera i que convergeixen en el lema escollit per a aquesta edició: “Innovació per al Desenvolupament Sostenible. Objectiu 2030 – Iberoamèrica davant el repte del coronavirus”. Així doncs, tal com han destacat ambdós, es tracta d’una Cimera Iberoamericana amb una dimensió transversal (innovació) i tres vinculades a la sostenibilitat (la mediambiental, l’econòmica i la social). La pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 ha afegit un nou eix al lema, el sanitari.

En aquest sentit, el cap de Govern i la secretària general iberoamericana han compartit la importància de la Cimera que acull el Principat pel seu paper com a fòrum de diàleg dels mandataris iberoamericans al voltant de la recuperació de la pandèmia de la Covid-19 en la regió. De fet, Espot i Grynpsan han ressaltat la gran representació dels països iberoamericans en la reunió plenària de mandataris del 21 d’abril, que actualment compta amb la confirmació de la participació de 19 líders d’alt nivell de manera presencial i telemàtica.

Comentaris

Trending