Espanya reclama “el màxim de drets socials pels seus treballadors” que resideixen a Andorra

L’ambaixador Ros felicita les autoritats i institucions andorranes per la gestió de la pandèmia i destaca que el Principat està “fent deures importants” en matèria de diversificació econòmica

Àngel Ros durant el discurs oficial en motiu.
Àngel Ros durant el discurs oficial en motiu. Toni Solanelles

“Espanya amb el que té interès és que els seus nacionals que treballen i resideixen al Principat estiguin al màxim de protegits” a nivell social i sanitari. Espanya “vol el màxim de drets socials pels seus treballadors” establerts al Principat. Així ho ha manifestat l’ambaixador del Regne d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, preguntat per la negociació que manté oberta el Principat amb la Unió Europea (UE) sobre un acord d’associació en relació amb el qual Espanya “acompanya”.

Ros s’ha referit a la qüestió en el marc de la celebració del Dia de la Hispanitat, en la qual ha felicitat “les autoritats, les institucions i la societat civil andorrana” per la gestió que s’ha fet de la pandèmia “que estem vencent” des de múltiples vessants: sociosanitària, educativa, de protecció de les persones i d’ajuda a les empreses. L’ambaixador espanyol ha remarcat que l’Estat veí del sud seguirà acompanyant Andorra en el procés de negociació amb Brussel·les. I que fa total confiança amb l’equip negociador europeu.

Àngel Ros, al contrari del que en algunes ocasions ha semblat dir el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha deixat clar que la qüestió de les prestacions socials, o els drets socials i laborals en relació amb la negociació amb la UE no està ni molt menys tancada. Entre altres coses perquè “els aspectes socials i laborals encara s’han d’abordar” i “Espanya el que fa és observar”. En aquest marc, el govern que lidera Pedro Sánchez “no està marcant cap requeriment ni està posant cap condició”. O dit d’una altra manera: Espanya “no posa especials requisits” però “vol el màxim de drets socials pels seus treballadors”.

PLE A VESSAR FINS A FER BASARDA

La sala d’actes de l’ambaixada espanyola s’ha omplert de gom a gom en un acte suposadament limitat encara per la pandèmia. Mascaretes al marge, que tots els presents -amb una nodrida representació del Govern i de representants del Consell General, però també del teixit empresarial, especialment bancari del país- duien col·locada, tanta gent feia basarda. Com si la pandèmia hagués desaparegut per art de màgia però, alhora, tot el virus estigués allí potencialment concentrat. Després del passamans, Àngel Ros ha llegit un petit discurs que ha precedit un brindis col·lectiu i, després, la festa nacional s’ha traslladat al Centre de Congressos amb un concert de música espanyola.

Després del passamans, Àngel Ros ha llegit un petit discurs que ha precedit un brindis col·lectiu i, després, la festa nacional s’ha traslladat al Centre de Congressos amb un concert de música espanyola

Durant el parlament oficial, i tal i com ja havia avançat minuts abans als periodistes en un contacte amb la premsa, Ros ha destacat la bona gestió feta al Principat en relació amb la Covid però també la gestió del govern espanyol. L’ambaixador ha recordat que “el pitjor ha passat” però ara cal afrontar “la reconstrucció sense deixar ningú enrere”, deixant clar que manllevava paraules de Pedro Sánchez. Abans de destacar les “excel·lents” relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya, Ros ha assegurat que vista la cooperació europea en matèria de vacunes o de mobilitat, “avui encara som més europeistes del que ho érem abans de la pandèmia”.

I ha estat en aquest marc quan se li ha demanat per la negociació amb la UE i el paper que hi pot tenir Espanya especialment quant a la prestacions socials, que preocupen sobre manera Madrid. També ha ressaltat que el Principat, a parer de Rosa, està “fent deures importants quant a la diversificació econòmica i empresarial”. I sense esmentar el nom, ha destacat la capacitat del país per atraure grups espanyols tant importants com Planeta per posar en marxa la Universitat Carlemany o Grifols per al projecte de recerca en immunologia a Ordino. Ara bé, quan a Ros se li ha demanat si no se li feia estrany que una empresa espanyola decidís establir-se en un país de fiscalitat tova, l’ambaixador ja ha començat a deambular, tot dient que ell no entrava en les raons per les quals les empreses havien escollit Andorra sinó que sols constatava que el Principat té capacitat per “atraure” aquells grups empresarials i, segurament, “les raons són molt variades”.

CONVENI SANITARI I AEROPORT

Al màxim representant diplomàtic d’Espanya al Principat també se li ha demanat pel conveni marc en matèria de sanitat que Andorra i Espanya haurien de firmar perquè després es puguin desenvolupar majors sinergies entre el Principat i l’Alt Urgell. En aquest sentit, Àngel Ros ha recordat unes paraules de l’ara ja exministre de Sanitat espanyol Salvador Illa afirmant que “quan s’hagi resolt el tema de la Covid hi haurà conveni”.

WhatsApp Image 2021 10 12 at 18.49.08
El brindis oficial: Ros (Espanya), Espot (Govern), Suñé (Consell), Mauri (Copríncep mitrat) i Escande (Copríncep francès). Toni Solanelles

Àngel Ros també ha constatat el que a parer seu és la bona feina a nivell comercial que s’està fent des d’Andorra i també des de la Generalitat per mirar de treure rendiment a l’aeroport de la Seu, de qual ha recordat que si pot rebre vols instrumentals és gràcies al treball que es va fer des de l’ambaixada i des de Madrid. També ha assegurat que si mai l’aeroport urgellenc ha de rebre vols procedents de fora de l’espai Schengen i que tinguin com a destinació final dels seus passatgers Andorra, a la instal·lació aeroportuària hi haurà els mitjans humans necessaris per fer els controls. “Mentrestant, no farem estar allí els policies esperant aquests vols que s’han d’anunciar amb temps”, ha dit mig irònicament l’ambaixador.

Comentaris (18)

Trending