Espanya s’oblida dels Jocs d’Hivern fins al 2034 i posa punt final al serial que esquitxava Andorra

Ubach es reuneix a Barcelona amb la consellera d’Acció Exterior i Transparència de la Generalitat per enfortir la cooperació amb Catalunya

Un moment de la trobada entre Maria Ubach i Victòria Alsina.
Un moment de la trobada entre Maria Ubach i Victòria Alsina. GENERALITAT

Espanya s’oblida dels Jocs Olímpics d’Hivern que Catalunya volia per al 2030. Vistes les diferències amb Aragó, el govern que presideix el socialista Pedro Sánchez i el Comitè Olímpic Espanyol (COE) han descartat ja presentar candidatura. No serà, com a mínim, fins al 2034. Per tant, el serial en què mirava d’immiscir-se Andorra s’ha acabat per una temporada.

De ben segur, encara que informalment, aquesta qüestió ha aparegut en la trobada que han mantingut a Barcelona la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la consellera d’Acció Exterior i Transparència de la Generalitat, Victòria Alsina. La visita s’ha emmarcat, segons un comunicat emès pel Govern, en les relacions de bon veïnatge entre Andorra i Catalunya, que s’han reprès al més al nivell després de les trobades entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

La visita a la capital catalana de la titular d’Afers Exteriors s’emmarca en les relacions de bon veïnatge entre Andorra i Catalunya, que s’han reprès al més al nivell després de les trobades entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès

Alsina havia estat aquest hivern seguint les finals de la Copa d’Europa d’esquí alpí a Soldeu, justament, per veure de prop com s’organitzava una prova de neu d’alt nivell. La consellera, a més, és la que tutela l’obertura de delegacions catalanes internacionals com la que es preveu posar en marxa al Principat. Durant la trobada, Ubach i Alsina han coincidit a posar en relleu la importància dereforçar la cooperació i la coordinació existent entre les dues administracions, especialment en qüestions vinculades a la salut, la cultura i la cooperació en l’àmbit de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP).

Així doncs, la ministra i la consellera han emfatitzat el compromís conjunt de treballar i coordinar-se en aquestes matèries per tal de poder aprendre de les pràctiques d’ambdues institucions i crear sinergies de treball, facilitant col·laboracions i intercanvis. La delegació andorrana desplaçada a Barcelona ha estat encapçalada per Maria Ubach; acompanyada de l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu; i del director d’Afers Bilaterals i Consulars del Ministeri d’Afers Exteriors, Andreu Jordi. Per part catalana, Alsina ha presidit la representació, completada pel secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Gerard Figueras.

Aquest darrer, justament, havia estat durant cinc anys el secretari general de l’Esport de Catalunya. I, justament en virtut d’aquest càrrec, també havia mantingut contactes amb Andorra justament, en relació amb els Jocs. El fet que des de Madrid s’hagi descartat la possibilitat que es munti una candidatura per al 2030 -i les Olimpíades formalment les ha de promoure el COE- s’ha posat molt malament entre els dirigents polítics catalans.

De fet, d’alguna manera o altra, tant des d’ERC com des de Junts s’ha vingut a considerar que Espanya ha preferit abans penalitzar Catalunya per acontentar Aragó que no pas permetre els catalans que impulsessin una candidatura que consideraven de certa entitat malgrat que una part del territori implicat, del Pirineu, no veia pas de bon grat. En tot cas, es posa el punt final al serial que ‘esquitxava’ Andorra.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending