Es podrà anar al metge a Espanya sense haver-s’hi de quedar confinat

S’inclourà una excepció al decret del govern espanyol que en cap cas inclou la possibilitat que els estudiants puguin anar a recollir les seves pertinences

Una imatge de la frontera hispano-andorrana.
Una imatge de la frontera hispano-andorrana. ARXIU

Aquells ciutadans del Principat que necessitin per raons mèdiques o altres motius degudament acreditats anar a qualsevol punt de l’Estat espanyol de forma imperiosa i essencial ho podran fer sense necessitat d’haver de quedar confinats durant catorze dies com marca el decret de quarantena que entra en vigor aquest divendres en relació amb les persones que accedeixin al territori espanyol.

No és l’única excepció que hi haurà en l’esmentat decret, però sí que aquesta no estava inicialment prevista i al final s’hi inclourà a través del que tècnicament es denomina com un document d’interpretació. Aquesta tarda s'han estat fent contactes entre diversos departaments governamentals espanyols més l’ambaixada del Regne d’Espanya al Principat i responsables del ministeri d’Exteriors del Principat per acabar de tancar l’acord, que el Govern ha oficialitzat amb un acord deixant clar, però, que les restriccions d'accés a Espanya es mantenen. Que només hi ha algunes excepcions.

Transfronterers, transportistes o professionals sanitaris ja no estaven inclosos en l’obligació d’haver-se d’estar en quarantena, al domicili o en un allotjament, sempre que no haguessin estat amb contactes malalts. Aquesta situació també es donarà en el cas dels ciutadans andorrans que hagin de baixar a Espanya per qüestions ineludibles. Fonamentalment s’atendran raons mèdiques i no cal fer el desplaçament el mateix dia sempre que el desplaçament i la gestió a fer a l’Estat veí ho requereixi. Això sí, durant l’estada en territori veí s'hauran d'extremar les mesures sanitàries preventives, en particular l'ús de mascareta.

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, al centre.

Relacionat

Espanya obligarà a fer dues setmanes de quarantena a qui arribi des de l’estranger

És a dir, si una persona ha d’estar diversos dies ingressat en un centre mèdic, podrà fer el tractament escaient i posteriorment retornar sense que hagi de completar la tanda de catorze dies. En tot cas, però, no hi ha barra lliure. En cas d'haver de pernoctar, hauran de seguir les normes de quarantena en el seu allotjament. Un cop hagin resolt el motiu pel qual s’han traslladat (tractament mèdic, tràmit...) podran retornar a Andorra sense haver de completar el confinament de 14 dies. El trànsit per Espanya, per anar per exemple a un aeroport, sense pernoctació, no requereix l'aplicació de la quarantena; en aquest cas no s'hauran de realitzar més parades que les estrictament necessàries. Només es podrà estar en territori espanyol sense haver-se de confinar per dur a terme aquelles cites ineludibles. Seran els policies en tasques frontereres els que valoraran la documentació aportada pel ciutadà i obrarà en conseqüència. No hi ha cap justificant exprés i a l’efecte.

El que queda clar, també, és que en el marc d’aquesta excepció no s’hi inclou en cap cas la possibilitat que els estudiants del Principat baixin a Barcelona, a Lleida o a qualsevol altra ciutat espanyola on hagin estat estudiant a recollir les pertinences. Si ho fan, s’hi hauran de quedar confinats. En la mateixa situació es troben els propis ciutadans de l’Estat espanyol que no poden moure’s entre províncies o regions sanitàries en funció del cas i de la fase de desconfinament en què es trobin cadascun dels territoris.

Comentaris (1)

Trending