El conveni de cooperació sanitària entre Andorra i França se signarà abans que acabi l’any

Si bé en un primer moment havia de ser d'àmbit regional, amb Occitània, la part francesa ha decidit que sigui nacional

Comentaris

Espot i Guyot s'han trobat abans de la reunió.
Espot i Guyot s'han trobat abans de la reunió. SFGA/C.ESTEVE

El conveni de cooperació sanitària entre Andorra i França se signarà abans que acabi l'any segons ha dit el prefecte d'Occitània, Étienne Guyot. La pandèmia va evidenciar la necessitat d'establir un acord, que si bé en un primer moment havia de ser d'àmbit regional, amb Occitània, la part francesa ha decidit que sigui d'àmbit nacional.

Guyot ha fet aquestes declaracions després del sisè diàleg transfronterer que s'ha fet a l'antic edifici de Ràdio Andorra a Encamp. Es tracta d'un fórum que agrupa els dirigents andorrans i occitans. "Cada vegada hi ha més àmbits on cal cooperar", ha dit el cap de Govern en la roda de premsa posterior. "Ha estat una agenda carregada amb molts temes", ha afegit.  Els primers que s'han debatut ha estat els que afecten l'Estat francès com la cooperació en matèria de segurat i duana.

"Hem pogut constatar la bona evolució com amb les patrulles mixtes a les zones frontereres, o la possibilitat d'intercanviar informació per lluitar contra les pràctiques delictives. Hem comprovat que estem en bona sintonia", ha afegit Espot. Ha fet esment a la llei que augmentarà les taxes del tabac que serà de 6% "per no impactar en els nostres agricultors", segons Espot.

Pel que fa a les infraestructures viàries, el cost és de 21 milions -10,5 dels quals els aporta cada país- mentre que França n'aporta 300 en altres carreteres com ara la RN116. Durant el diàleg s’ha anunciat la posada en marxa l'any 2023 de la licitació per a la construcció de galeries paraallaus. Tot això, en paraules d'Espot "demostra la intensitat del diàleg transfronterer per millorar les condicions de vida dels ciutadans d'un costat i l'altre de la frontera".  Les licitacions de les obres a la xarxa viària seran obertes també a la participació d’empreses andorranes.

El prefecte d'Occitània, Étienne Guyot ha coincidit amb Espot en el bon moment de les relacions entre els dos països. "Estem fent un treball exhaustiu", ha assenyalat i ha destacat la millora de l'accés per carretera des d'Occitània fins arribar al Pas de la Casa. En aquest sentit ha assegurat que es manté el calendari per l'obres. "Volem anar el més ràpid possible perquè la carretera sigui segura en cas de possibles allaus". Sobre l'aigua del riu Arieja ha opinat que "és de bona qualitat" i que això demostra el bon treball amb el sanejament.

S'ha acordat crear grups de treball conjunts en els àmbits de les urgències i transport sanitari, traumatologia i salut mental en els joves

Aquesta sisena edició del diàleg ha donat lloc també a diverses reunions bilaterals de treball sobre salut i cultura. En la trobada per tractar aspectes sanitaris, encapçalada pel ministre de Salut, Albert Font, i el director general de l’Agència Regional de Salut d’Occitània (ARS), Didier Jaffre, s’ha acordat crear grups de treball conjunts en els àmbits de les urgències i transport sanitari, traumatologia i salut mental en els joves.  Ambdós territoris negocien actualment un conveni marc en matèria sanitària que doni seguretat jurídica a la col·laboració ja existent entre Andorra i Occitània que estarà enllestit en els propers mesos. De la mateixa manera, França s’ha compromès a facilitar l’exportació a Andorra dels medicaments malgrat que tinguin problemes de subministrament.

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i Michel Roussel, el director general de la Direcció Regional d’Acció Cultural (DRAC), han acordat treballat en l’organització d’una visita tècnica a Andorra durant el primer trimestre de l’any vinent que permetrà establir contactes entre operadors culturals amb la voluntat de potenciar noves col·laboracions artístiques i literàries. Els representants andorrans han estat convidats a una trobada per promoure les bones pràctiques en matèria de gestió del patrimoni mundial de la Unesco. Finalment, el cap de Govern i el prefecte també han acordat crear un nou grup de treball sobre acció econòmica.

Aquesta trobada anual serveix per fer el seguiment dels diferents grups de treball que s’han anat constituint en les darreres edicions i que tracten sobre temàtiques com l’agricultura i l’alimentació, l’economia turística i circular, la cooperació sanitària, l’ensenyament superior i l’acció i el patrimoni cultural.

-

Etiquetes

Comentaris

Trending