La comunitat portuguesa d’Andorra gira cap a l’esquerra

El fins ara primer ministre i líder socialista António Costa aconsegueix per sorpresa la majoria absoluta en les legislatives de Portugal

El fins avui primer ministre de Portugal, António Costa.
El fins avui primer ministre de Portugal, António Costa.

Del centre-dreta al centre-esquerra. Encara que no hi ha dades oficials, la comunitat portuguesa establerta a Andorra ha virat cap a l’esquerra. I ha contribuït -des de la petitesa, és clar- a l’històric triomf del socialisme portuguès en les legislatives de Portugal celebrades aquest diumenge. El fins ara primer ministre António Costa, líder del PS portuguès, continuarà governant. I ho farà amb un suport parlamentari molt major del que qualsevol enquesta augurava. Els socialistes han aconseguit, a falta d’acabar d’afinar el recompte, la majoria absoluta.

Al Principat, els residents portuguesos han estat majoritàriament i tradicionalment propers al Partit Social Demòcrata (PSD), una formació de centre-dreta liderada en aquesta ocasió per Rui Rio. Inicialment era una clara alternativa als socialistes. Però finalment ha patit un relatiu enfonsament a les urnes i ha obtingut tres escons menys (76) dels que tenia fins ara. També al Principat, segons les fonts, hauria obtingut molt menys suport que en ocasions anteriors. Hi hauria hagut un transvasament de vots de socialdemòcrates a socialistes.

El fins ara primer ministre António Costa.

Relacionat

Últim dia de vot per correu per als residents portuguesos, que demà trien primer ministre

De dades concretes, segons fonts del consolat, no n’hi haurà. Van arribar prop de 8.000 sobres amb documentació per a 8.000 residents amb dret a vot. Tot el vot era per correu i ara per ara no hi ha cap dada. De fet, el vot de l’emigració fet via postal té de marge per arribar a lloc fins al 9 de febrer. En qualsevol cas, els darrers dies a les oficines de Correos es va notar un increment de presència de residents portuguesos amb la intenció de votar. I aquest increment d’interès es lliga, també, a un increment de la força socialista.

El president de Portugal, Marcelo Rabelo de Sousa, va dissoldre l’assemblea legislativa l’octubre en no donar suport als pressupostos els partits minoritaris d’esquerra (Bloco d’Esquerda i comunistes). Eren els socis externs dels socialistes, que governaven en minoria. El trencament ha suposat un impuls al PS portuguès i, en canvi, un càstig als dos partits més escorats a l’esquerra. António Costa, però, ha assegurat que tot i tenir majoria vol continuar arrencant el suport de les altres formacions de l’esquerra portuguesa.

Mentrestant, es veu amb certa preocupació arreu l’ascens dels ultradretans de Chega, que s’han situat com a tercera força en l’arc parlamentari portuguès. Amb tot, els resultats anunciats aquesta matinada impossibiliten qualsevol pinça amb el PSD, en el cas que s’hagués optat per un intent d’aproximació.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending