Commoció a la comunitat britànica resident per la mort d’Elisabet II

La cònsol honorària, Fiona Dean, explica que hi ha “una profunda tristor” i avança la intenció de celebrar algun acte d’homenatge al país a qui ha estat monarca del Regne Unit durant 70 anys

Elisabet II ha mort als 96 anys d'edat.
Elisabet II ha mort als 96 anys d'edat.

Amb “una profunda tristor”. Així ha rebut la comunitat britànica al país la notícia de la mort de qui ha estat la reina del seu país durant 70 anys, Elisabet II. La monarca ha vist empitjorat seriosament el seu estat de salut en les darreres hores i, finalment, no s’ha pogut evitar el fatal desenllaç. De cara als pròxims dies, es treballa per celebrar algun acte d’homenatge al Principat.

Ha estat, sense cap mena de dubte, la gran notícia de la jornada en l’àmbit internacional. Cap al migdia, la Casa Reial del Regne Unit informava que l’estat de salut d’Elisabet II preocupava, i molt, als metges. Tothom ha entès de seguida que la situació era greu. I així ho ha confirmat l’evolució dels esdeveniments, com ara el trasllat dels diferents membres de la família reial cap al castell de Balmoral, a Escòcia.

Al migdia, la Casa Reial britànica anunciava la “preocupació” per l’estat de salut de la Reina i a dos quarts de vuit del vespre s’ha fet oficial el fatal desenllaç

A dos quarts de vuit de la tarda, s’ha fet oficial l’òbit. Elisabet II ha traspassat a l’edat de 96 anys, després de 70 de mandat. L’anunci, per molt que esperat, ha causat una important commoció en la important comunitat britànica que resideix al Principat.

Així ho ha confirmat la cònsol honorària, Fiona Dean, en declaracions a Altaveu. “Tothom està profundament trist”, ha assegurat la diplomàtica, que ha recordat que “la gran majoria de nosaltres, només l’hem coneguda a ella com a reina”. També ha remarcat que, fins al darrer dia, la monarca va estar activa. “Ahir i abans-d’ahir estava treballant, tot i que estigués fràgil”, ha apuntat.

La notícia ha impactat amb força entre els anglesos que viuen al país. “He parlat amb alguns i hi ha tristesa, se sigui republicà o monàrquic; ella era una persona meravellosa”, ha assegurat.

Dean ha avançat que la idea, encara per acabar de perfilar, és intentar celebrar algun acte d’homenatge a la monarca desapareguda al país. S’ha d’estudiar encara què es faria i es comunicarà els pròxims dies. En tot cas, i tenint en compte que aquest dijous és festiu a Andorra i s’inicia un pont, qualsevol acció no seria fins dilluns.

Elisabet II, nascuda Elisabeth Alexandra Mary tenia 96 anys. Va accedir al tron el 1952, després de la mort del seu pare, Jorge VI. I des de llavors ha estat la cap d’Estat del Regne Unit. Va viure, per exemple, el procés de descolonització, així com la creació de la Commonwealth, de la qual també era màxima representant. Al llarg del seu regnat, ha vist passar fins a 15 primers ministres. La darrera, Liz Truss, tot just va ser nomenada el passat dilluns.

Comentaris (1)

Trending