La banca ha bloquejat inversió estrangera procedent de Rússia i Bielorússia per la guerra

En l’any que fa que dura el conflicte bèl·lic, 380 ciutadans procedents d’Ucraïna s’han registrat davant el ministeri d’Afers Exteriors

Ucraïnesos sota un pont malmès per les bombes.
Ucraïnesos sota un pont malmès per les bombes. ARXIU

Els bancs del Principat han hagut de bloquejar inversions estrangeres que pretenien fer al Principat ciutadans de Rússia i Bielorússia. Així ho ha assegurat el ministre de Finances i portaveu del Govern, Cesar Marquina, en fer un balanç numèric del primer any del malaurat conflicte bèl·lic a Ucraïna. 380 ciutadans procedents d’aquell país s’han registrat davant el ministeri d’Afers Exteriors andorrà en un moment o altre d’aquests darrers dotze mesos.

Marquina ha assegurat que la banca andorrana no ha detectat al país cap moviment dinerari d’algunes de les persones físiques i jurídiques que figuren als llistats inclosos en els reglaments de bloquejos d’interessos russos. El titular ministerial ha recordat que entre les mesures acordades pel Principat hi ha “una sanció que limitava el volum màxim d’inversió als residents a Rússia o Bielorússia”. La inversió màxima és de 100.000 euros i, per tant, “la pròpia banca ha hagut de dir que no” a algunes sol·licituds. Quantes? No se sap. “Ho gestionen de forma autònoma els propis bancs.”

XIFRES

Hores d’ara, els 285 permisos de resident en qualitat de refugiat estan exhaurits. Hi ha 24 persones en llista d’espera que, ara per ara, s’estan al país en règim de turista. El Govern, ha deixat clar Marquina, no té intenció d’ampliar la quota de 285, entre els quals hi ha hagut algunes baixes, d’aquí que s’hagi pogut acollir més refugiats. En la xifra esmentada cal incloure-hi una seixantena de menors.

Des que Andorra va començar a acollir refugiats procedents del conflicte entre Ucraïna i Rússia, setanta infants han estat inscrits en algun dels sistemes educatius del país. De les persones que en un moment o altre van tenir autorització com a refugiats -una situació que es pot allargar fins a un màxim de dos anys i mig-, 25 es van donar de baixa. I 64 han aconseguit una autorització de treball al Principat, 29 de les quals a través del Servei d’Ocupació.

Més dades: dels 285 refugiats, n’hi ha 54 allotjats en un hotel del Tarter amb el qual Afers Socials té signat un conveni. Hi fan estada “essencialment gent gran, dones i nens”. Durant aquest darrer any, el Govern ha ofert ajuda bàsica a 103 nuclis familiars, dels quals només tretze la continuen necessitant a dia d’avui.

L’Estat ha facilitat 145 targetes de prepagament per a menjar, 92 targetes de prepagament per a transport i 74 per a telefonia mòbil. Hi ha 159 persones que tenen cobertura sanitària directa, i 36 majors d’edat i 90 menors que la tenen de manera indirecta. Marquina no ha pogut quantificar quina ha estat la despesa que ha hagut d’assumir l’Estat durant aquest any en relació amb l’acollida de desplaçats d’Ucraïna.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending