Andorra va rebre cinc demandes d’asil polític l’any passat

Es van denegar perquè la manca de legislació, que es deixa per a la propera legislatura, va impedir tramitar-les

Comentaris

La ministra d'Exteriors, Maria Ubach  ha comparegut aquest dijous a  la comissió legislativa.
La ministra d'Exteriors, Maria Ubach ha comparegut aquest dijous a la comissió legislativa. PS

La ministra d'Exteriors, Maria Ubach ha explicat que l'any passat es van rebre cinc demandes d'asil polític però que no es van poder tramitar per manca de legislació. S'han denegat i la llei es deixarà per a la propera legislatura. Ubach ha presentat aquest dijous  l'informe d'acció exterior del 2021 a la comissió legislativa del Consell General.

La ministra ha dit que durant l'any passat es va continuar treballant per pal·liar els efectes de la pandèmia i ha destacat la celebració de la cimera iberoamericana, la represa de les reunions presencials amb els ministres d'exteriors, i la cooperació transfronterera amb Occitània i Catalunya. Ha detallat els convenis internacionals, la presència a l'expo de Dubai i la reorganització de l'estructura del ministeri que té com a missió representar, defensar els interessos i donar suport als ciutadans andorrans en el món.

El ministeri té vuit missions diplomàtiques, tres departaments -jurídics i recursos humans, bilaterals i multilaterals i cooperació- i el d'introducció d'ambaixadors. Es van fer 40 reunions per a les presentacions de les còpies d'estil i s'han acordat 31 plàcets a ambaixadors acreditats a Andorra. A nivell de relacions diplomàtiques n'hi ha amb 150 països -tres d'ells l'any passat-. L'equip del ministeri està format per 32 agents diplomàtics i 11 ambaixadors. El ministeri treballa en un reglament relatiu a la carrera professional del cos.

El pressupost de l'any passat va ser de set milions amb una reducció l'any passat a causa de la pandèmia. Ubach considera que "és un pressupost molt ajustat".  A nivell d'afers jurídics es van negociar i analitzar 45 instruments internacionals, entre ells els convenis de doble imposició. L'any passat es van rebre nou demandes d'extradició i es van rebre 500 consultes de ciutadans.

També hi va haver cinc demandes d'asil o refugi de treballadors temporers, i es va atendre 50 emergències consulars. Ubach ha recomanat als andorrans que viatgin que s'inscriguin al registre de viatgers que va comptar el 2021 amb 123 persones ja que els desplaçaments van baixar a causa de la pandèmia. Entre els objectius del 2022 hi ha la consolidació de la reestructuració del personal, la formació de treballadors, que es va iniciar el 2021, i l'elaboració dels reglaments.

El president de la comissió, el socialdemòcrata, Pere López ha preguntat pels convenis de doble imposició amb Bèlgica i els Països Baixos. Ubach ha contestat que amb els Països Baïsos ja s'ha rubricat el text i queda pendent dels procediments interns de cada país. "La negociació està finalitzada. Amb Bèlgica continua la negociació. Són negociacions molt lentes". Amb el Regne Unit i Alemanya hi ha avenços, segons ha explicat la ministra. S'han signat vuit convenis per evitar la doble imposició, els dos últims amb San Marino i Hongria. S'està a punt de signar amb la República Txeca. 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending