Andorra i la UE pacten adaptacions en l’adopció del cabal comunitari sobre medi ambient

Les delegacions han abordat també aspectes de la lliure circulació de persones i des del Principat s’ha explicat el sistema d’autoritzacions de residència i la verificació dels antecedents penals

Un instant d'una de les reunions matingudes aquest divendres.
Un instant d'una de les reunions matingudes aquest divendres. SFGA

Les delegacions d’Andorra i de la Comissió Europea han mantingut aquest divendres una nova ronda de negociacions per l’acord d’associació. En aquest sentit, des del Govern s’han destacat avenços importants en matèria de medi ambient i en el capítol d’igualtat de tracte dins de l’annex de Treball. Paral·lelament, s’analitza com es pot acabar de desllorigar un dels aspectes claus del conveni: la implementació de la lliure circulació de persones.

La trobada ha estat la sisena d’aquest 2022. Hi ha participat de forma presencial el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, que ha acompanyat l’equip negociador del país. Així, s’han continuat els intercanvis en relació amb la normativa europea que Andorra hauria de reprendre en matèria de la lliure circulació de persones, el dret del treball, els transports i el medi ambient. La sessió ha coincidit amb la visita, ara fa una setmana, del vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, a Andorra, durant la qual va refermar la clara voluntat d’avançar en la negociació en vista a poder disposar un text acordat a finals de l’any vinent, tot respectant, sempre que sigui possible, les especificitats del Principat.

Pel que fa a les reunions d’aquest divendres, Riba ha celebrat avenços substancials assolits en aquesta ronda en àmbits com el medi ambient, la salut i seguretat en el treball i igualtat de tracte. “Avui hem donat per tancada provisionalment la negociació sobre aquest capítol de l’annex sobre dret del treball i, a manca d’un darrer intercanvi escrit, la negociació sobre la normativa mediambiental que hauríem d’adoptar”, ha assenyalat Riba. En relació amb la normativa europea en matèria de medi ambient, les delegacions han acordat sobre diverses adaptacions temporals més, que s’afegeixen a les ja obtingudes en intercanvis anteriors i que permeten organitzar millor els esforços administratius per a la represa del cabal comunitari.

El moll de l’os, però, continua sent trobar una sortida en matèria de lliure circulació de persones. Aquí, els intercanvis s’han centrat particularment en els procediments d’autorització de la residència andorrana i en la verificació dels antecedents penals. Les delegacions han convingut continuar les negociacions sobre aquestes qüestions en la pròxima ronda.

Aquesta tindrà lloc el 23 de novembre. Abans, però, estan previstos intercanvis tècnics entre experts andorrans i europeus en diversos àmbits. Les dues delegacions han acordat mantenir-los també durant el mes de desembre i han iniciat les converses en relació amb el calendari del primer semestre de l’any vinent.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending