Andorra i la UE avancen en qüestions veterinàries i del clima en l’acord d’associació

Totes dues parts coincideixen en la necessitat d’accelerar el procés, al mateix temps que s’introdueix una perspectiva més política

Un instant de la ronda de negociació.
Un instant de la ronda de negociació. SFGA

Nova ronda de negociació en la recerca de l’acord d’associació amb la Unió Europea. La delegació comunitària i l’andorrana, ja amb el secretari d’Estat, Landry Riba, presencialment a Brussel·les, han avançat en aspectes vinculats a qüestions veterinàries i fitosanitàries. També s’han abordat matèries vinculades al clima.

Es tracta de la primera ronda negociadora de les cinc previstes per aquest 2022. En aquest cas, ja amb el nou equip per part de la UE. A banda, una altra novetat ha estat el format. Després de dos anys, s’ha pogut fer de forma presencial, almenys per part dels integrants de les delegacions. Així, el secretari d’Estat d’Afers Europeus s’ha desplaçat personalment a la capital comunitària.

Segons s’ha informat des del Govern, a la taula s’han posat aspectes veterinaris i fitosanitaris així com les adaptacions de l’annex XX, relatiu al clima. Un altre punt abordat han estat les normes tècniques dels productes. Tots aquests debats s’hauran de continuar en trobades posteriors.

Riba, cap negociador andorrà, i Nicolas Von Lingen, cap de la Unitat Espai Econòmic Europeu, Suïssa i Microestats en funcions, han refermat la voluntat inequívoca de totes dues parts d’avançar substancialment en la negociació de l’acord d’associació. Així mateix, han coincidit en valorar positivament el traspàs de la negociació al Secretariat General de la Comissió.

“L’acord és un instrument indispensable per a la diversificació econòmica, ja ho era abans de la pandèmia, però això és encara més cert actualment”, ha recordat Riba als seus interlocutors. El secretari d’Estat ha afegit que és prioritari iniciar el debat sobre els dossiers més importants i polítics per Andorra durant aquest semestre.

Per la seva banda, Von Lingen ha volgut enviar un senyal clar de la Comissió Europea  d’avançar en la negociació d’aquest acord. En aquest sentit, ha indicat que, a partir d’ara, per un costat hi haurà un treball tècnic, però també s’afegeix una perspectiva més política a la negociació, de moment assumida pel vicepresident de la Comissió per a les Relacions interinstitucionals i la Prospectiva, Maroš Šefčovič.

Un dels senyals clars de la voluntat de la Comissió Europea d’activar el ritme de la negociació ha estat la possibilitat d’habilitar d’una sessió addicional, a finals d’aquest mes, per tractar qüestions encara en curs. El calendari del primer semestre 2022 seguirà com previst amb una sessió al maig i una altra al juny durant les quals totes dues parts esperen tractar la lliure circulació de persones i altres temes polítics de la negociació.

En paral·lel al calendari de negociació, en les pròximes setmanes tindrà lloc una trobada entre Riba i Šefčovič. Així mateix, també se celebrarà una visita a Andorra del grup de treball del Consell de la UE a l’Associació Europea de Lliure Comerç al Consell de la UE (7 i 8 d’abril), grup de treball que és també responsable de seguir les negociacions amb Andorra, Mònaco i San Marino.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending