Andorra insisteix en què els professionals europeus han d’estar autoritzats per fer serveis al país

Nova ronda negociadora a Brussel·les per anar avançant en l’acord d’associació, amb la presència per primer cop dels dos observadors, els excap de Govern Jaume Bartumeu i Toni Martí

Comentaris

La delegació andorrana amb els dos observadors ja presents, a la dreta de la imatge.
La delegació andorrana amb els dos observadors ja presents, a la dreta de la imatge. SFGA

Andorra ha reiterat davant la Comissió Europea la demanda de seguir sotmetent a autorització els professionals liberals europeus que vulguin prestar serveis al país. Així ho han expressat els membres de la delegació negociadora andorrana aquest dimarts en el marc d’una nova ronda de converses. Per primer cop hi han assistit els dos observadors designats la setmana passada, els excap de Govern Jaume Bartumeu i Toni Martí.

Els dossiers més sensibles debatuts aquest dimarts a Brussel·les han estat el reconeixement de les qualificacions professionals (annex VII), la prestació de serveis (annex X), la lliure circulació de treballadors (annex V) i el dret d’establiment (annex VIII). Les converses continuaran aquest dimecres en format plurilateral –juntament amb San Marino– per seguir negociant els aspectes que resten pendents de l’acord marc, entre els quals el protocol sobre serveis financers, un veritable os dur de rossegar.

Les dues delegacions han avançat en els detalls de la redacció de l’adaptació en matèria de lliure circulació de treballadors, que manté un sistema de quotes i un procediment de verificació d’antecedents penals, entre altres. I també, s’ha dit, els representants andorrans han reiterat la demanda de seguir sotmetent a autorització la prestació de serveis per part de professionals liberals europeus al país. Més enllà del que es tracti en la taula de negociació, tot plegat haurà de ser tractat en una nova trobada al més alt nivell polític entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el vicepresident executiu de la Comissió, Maroš Šefčovič, en la propera reunió d’estat de situació prevista pel 25 d’octubre.

ALTRES QÜESTIONS

Els debats bilaterals d'aquest dimarts han permès avançar en les converses de 9 dels 25 annexos que conté l'acord, 3 dels quals avui han quedat totalment acordats. Així, les dues delegacions han tancat en la seva globalitat l’annex relatiu a la lliure circulació de capitals (XII), que no presenta dificultats majors per Andorra donat que bona part de la normativa que s’hi inclou ja està incorporada a l’ordenament jurídic andorrà per la via de l’acord monetari i, en la resta d’actes, les demandes d’Andorra han estat acceptades. Els annexos relatius a la normativa en matèria de comerç (XXV) i seguretat alimentària, veterinària i política fitosanitària (I) també s’han tancat i acordat després d’anys de negociació.

A més d’aquests tres annexos acordats en la seva totalitat, l’agenda de la jornada ha inclòs avenços en relació a la normativa europea en matèria de drets de les societats (annex XXII), que entre altres permetrà l’accés d’Andorra al Registre de Comerç Europeu (BRIS en les sigles en anglès), una eina que connecta digitalment els registres mercantils europeus, aportant seguretat jurídica i eficiència a les empreses. També s’ha avançat en el capítol sobre substàncies perilloses de (l’annex II) sobre la normativa tècnica dels productes i que les delegacions esperen poder tancar provisionalment a través d’un intercanvi escrit en les pròximes setmanes.

Comentaris (7)

Trending