Andorra inicia la seva participació en la Cimera del Clima d’Egipte

Espot pren part al segment de caps d’Estat i de Govern de la Conferència del Clima COP 27 a Xarm El-Xeikh

Guillem Casal (dreta) rere Xavier Espot.
Guillem Casal (dreta) rere Xavier Espot. SFGA

L’agenda de treball del cap de Govern, Xavier Espot, al segment de caps d’Estat i de Govern de la 27a sessió de la Conferència dels Estats Part (COP 27) del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, ha començat aquest dilluns a Egipte, amb la participació en la cerimònia d’obertura i l’assistència a les declaracions nacionals així com a diferents esdeveniments paral·lels.

Xavier Espot, acompanyat del secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, intervindrà demà davant els més de 200 alts mandataris que es congreguen a la Conferència del Clima i tornarà a fer bandera de les polítiques i les accions dutes a terme pel Principat en pro d’intentar frenar aquelles activitats o aquells comportaments que més incidència negativa tenen en el canvi climàtic.

La 27a sessió de la Conferència dels Estats Part (COP 27) del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic té lloc fins al 18 de novembre sota la presidència d’Egipte, a la ciutat de Xarm El-Xeikh. Aquesta conferència ha d’instar totes les parts a demostrar la voluntat política necessària per avançar cap a una millora de la resiliència climàtica incloent el suport a les comunitats més vulnerables.

Així, la COP27 se celebra amb la finalitat d’impulsar i acordar una agenda mundial millorada d’acció climàtica, seguint el compromís adoptat a París el 2015, que es va refermar i reforçar a la COP26 amb el Pacte de Glasgow per al Clima, que va situar l’objectiu global d’adaptació als efectes del canvi climàtic, la mitigació de l’emissió de gasos i el finançament del clima al capdavant de l’acció global.

Com a territori d’alta muntanya, Andorra és especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic. Així ho ha definit el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic. És per aquest motiu que el Govern ha fixat l’Acció Climàtica com una de les seves prioritats, tal com ha reiterat l’Executiu i com s’especifica al full de ruta Horitzó 23.

Des d’aquesta perspectiva, i amb la finalitat d’alinear els esforços al voltant del repte de la sostenibilitat, Andorra ha esdevingut un Estat particularment actiu en la lluita contra el canvi climàtic, exercint un rol exemplar amb els compromisos internacionals, a l’hora d’exposar els Informes Nacionals Voluntaris i de participar en els diferents fòrums internacionals en la matèria. D’aquesta manera, el Principat organitza el dia 17 de novembre, durant la COP27, una reunió ministerial que té per objectiu tractar i difondre els impactes que el canvi climàtic té en les regions de muntanya.

REUNIÓ DE TREBALL AMB CROÀCIA

Durant la jornada de treball d’aquest dilluns, el cap de Govern ha mantingut una reunió bilateral amb el president de Croàcia, Andrej Plenković, amb qui ha tractat la negociació de l’acord d’associació amb la UE i ha celebrat el recentment signat Conveni de no doble imposició entre els dos països, així com el Protocol d’entesa, amistat i cooperació signat la primavera passada.

Andorra Croàcia
Un moment de la trobada entre el president de Croàcia, el president de Croàcia, Andrej Plenković, i el cap de Govern, Xavier Espot.

Espot ha exposat a Plenković la voluntat de cloure la negociació de l’acord d’associació al 2023. Així, el cap de Govern li ha compartit l’agenda europea prevista per als pròxims mesos i li ha explicat quines són les posicions i les prioritats d’Andorra respecte de les quatre llibertats. Per la seva part, Plenković ha garantit el suport del seu país al procés negociador.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending