Andorra i Espanya encomanen un estudi tècnic per resoldre les divergències en els límits fronterers

Les dues delegacions han fet una primera trobada fixant que el primer punt que cal solucionar és el del planell de la Tossa i l’ambaixador Ros recorda que les qüestions territorials es dirimeixen “més aviat en anys que en mesos”

El parc solar del planell de la Tossa.
El parc solar del planell de la Tossa. NORD ANDORRÀ

El cas del planell de la Tossa i els dubtes raonables que les basses per a la generació de neu artificial per a l’estació de Pal i el parc solar de Nord Andorrà podrien estar en territori espanyol motivaran una revisió en profunditat de tots els límits territorials, fronterers, hispano-andorrans. La comissió mixta Andorra-Espanya ja s’ha reunit en una ocasió i ha acordat encomanar tants estudis tècnics com siguin necessaris per aclarir en quin estat es troba tota la delimitació territorial.

Així ho ha revelat l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, que en un acte d’imposició de condecoracions a membres de la policia andorrana ha explicat que fa uns dies l’Estat espanyol ja va nomenar els seus representants per a dita comissió -com abans ho havia fet el Govern andorrà- i ja la setmana passada es va mantenir un primer contacte. “S’ha de desenvolupar un treball tècnic” que faci una revisió acurada de tot plegat, ha remarcat Ros, que ha assegurat que “per una economia d’esforços” el primer indret que s’avaluarà serà el del planell de la Tossa.

L’ambaixador ha exposat que seran les diverses institucions geogràfiques i cartogràfiques tant andorranes com espanyoles que faran tot aquest treball de recopilació d’informació, de repàs de documentació històrica i, també, si escau, d’estudi sobre el terreny, amb amidaments, visures i tot el que sigui necessari per dirimir des del punt de vista tècnic qualsevol divergència. “No hi ha cap més problema que una delimitació tècnica”, ha insistit Ros.

L’ambaixador, que ha reconegut que era el primer cop que parlava públicament de la qüestió des que hi va haver la reunió, no ha volgut posar terminis però sí que ha recordat que en matèria de delimitacions territorials se sol parlar “més aviat d’anys que de mesos”. Alhora, ha remarcat que no es pot avançar cap mena de resolució del cas. “Primer que hi hagi la discussió tècnica i després, si és que cal, es buscaran solucions.”

Etiquetes

Comentaris

Trending