Andorra Endavant considera que els estudis d’impacte sobre Europa encarregats no són els que calen

Montaner recorda al síndic general en una carta que “tenint en compte la multitud de directives europees i per tal de no tenir sorpreses de mal gust, pensem que el Consell General ha de tenir un rol proactiu i primordial en aquest assumpte i no un rol passiu”

Els consellers d'Andorra Endavant en el seus escons a l'hemicicle.
Els consellers d'Andorra Endavant en el seus escons a l'hemicicle. Toni Solanelles

Andorra Endavant insisteix en què el Consell General ha de tenir un paper més actiu a l’hora d’anticipar-se sobre l’impacte que pot tenir un eventual i futur acord d’associació amb la Unió Europea (UE) i considera que els estudis que fa anys que es demanen i que tot just ara s’han encarregat des de l’AR+I no són exactament els que calen. D’aquí que la presidenta de la formació, Carine Montaner, hagi demanat novament al síndic general, Carles Ensenyat, que el poder legislatiu agafi el toro per les banyes.

Montaner explica a Ensenyat que els informes que Andorra Endavant proposa “tindrien com a objectiu anticipar l'aplicació del cabal europeu a Andorra en tots els àmbits, cosa que ajudaria el Consell General a aclarir dubtes i a tenir una visió més pragmàtica neutral i en ple coneixement per defensar els interessos del poble andorrà”. Els informes “es farien en paral·lel del projecte d'estudis d'impacte d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I) iniciat l’1 de setembre del 2021 arran d'un acord polític informal relacionat amb el pacte d'Estat sobre les negociacions amb la Unió Europea (UE) a la legislatura passada”.

Els tres consellers d'Andorra Endavant.

Relacionat

Andorra Endavant proposa als grups parlamentaris pagar a mitges l’estudi d’impacte sobre la UE

Després de consultar-ho amb l’AR+I, Andorra Endavant conclou que els treballs licitats  tenen “com a objectiu efectuar l'estudi d'impacte econòmic relatiu a l'acord d'associació i s'emmarca dins del projecte iniciat l’esmentat 1 de setembre del 2021.  Tanmateix, la metodologia de treball és molt diferent de la que plantegem nosaltres, des d’Andorra Endavant”. I aclareix que el que pretén fer l’AR+I és un treball “només en base de les negociacions ja fetes i tancades i de la documentació proporcionada pel Govern. En cap cas, els estudis de l'AR+I tenen com a objectiu d'ajudar el Govern i els membres del pacte d'Estat a anticipar l'impacte de l'aplicació de la globalitat del cabal és a dir de l'aplicació de les regles del mercat interior europeu a Andorra”.

Per tot plegat, i “tenint en compte la multitud de directives europees i per tal de no tenir sorpreses de mal gust, pensem que el Consell General, com a màxima Institució del país, ha de tenir un rol proactiu i primordial en aquest assumpte i no un rol passiu”, Carine Montaner demana que la junta de presidents parlamentaris acordi l’impuls d’altres estudis en línia amb el que proposa Andorra Endavant i que n’assumeixi la despesa la cambra parlamentària amb el benentès que això suposarà reduir la dotació pressupostària que s’assigna a cadascun dels grups parlamentaris.

 

Comentaris (2)

Trending