L’agenda d’Espot ha estat atapeïda. Així, una primera reunió s’ha mantingut amb el primer ministre, Daniel Risch, i amb la titular d’Afers Exteriors, Educació i Esports, Dominique Hasler. Durant la trobada, Espot ha explicat els avenços que ha fet el Principat en les negociacions amb la Unió Europea. Per a Andorra el precedent de Liechtenstein, que forma part de l’Espai Econòmic Europeu (EEE), així com de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) i de l’Espai de lliure circulació Schengen, si bé no pertany a la UE, sempre ha estat interessant, ja que ho fa mantenint les seves especificitats.
D’altra banda, les dues delegacions han abordat el paper dels petits Estats davant els reptes globals i comuns, com ara el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i la Federació Russa o la crisi energètica. En aquest punt, el cap de Govern ha subratllat l’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) el 2020 com a un element que permet disposar d’una xarxa de suport tècnic i alhora reforçar el reconeixement internacional del país. Espot ha volgut oferir el suport i l’assistència tècnica del Principat a Liechtenstein per avançar en la seva voluntat de formar part també de l’organisme.
En l’àmbit bilateral, Espot i Risch han recordat que Andorra i Liechtenstein ja tenen un conveni de no doble imposició (CDI) signat i actiu. Ara, els dos mandataris han destacat la importància de buscar impulsar els intercanvis econòmics gràcies a aquest acord, però també refermar la col·laboració en àmbits com la digitalització i la innovació, el turisme, la transició verda o l’educació, entre altres. Justament, tant Ubach com Hasler s’han referit a la importància de mantenir una bona cooperació entre els Estats de petites dimensions i, alhora, d’intercanviar expertesa en qüestions com per exemple el turisme.
Posteriorment, la delegació andorrana ha visitat el castell de Vaduz, on han estat rebuts pel Príncep hereu Alois de Liechtenstein, amb qui han pogut intercanviar impressions sobre un context internacional marcat pel conflicte a Ucraïna i les seves conseqüències socials i econòmiques. També s’han desplaçat a les dependències de la Unitat de Coordinació de l’Espai Econòmic Europeu, per reunir-se amb la seva directora, Andrea Entner-Koch, i conèixer de primera mà la seva tasca. Aquest és l’organisme governamental liechtensteinès que s’encarrega de coordinar l’agenda i la implementació de l’acord de l’Espai Econòmic Europeu. Un darrer punt de la jornada ha estat la trobada amb Thomas Dünser, director de l’Oficina per a la innovació del mercat financer i la digitalització.
Comentaris (1)