Andorra i l’Arieja estrenyen la cooperació en els productes artesanals i la transhumància

Durant la trobada entre la ministra d'Exteriors, Maria Ubach i la presidenta del departament francès, Christine Téqui, també s’han repassat altres elements transfronterers relatius a l’agricultura, patrimoni natural o cultural, turisme i esports

Comentaris

La delegació de l'Arieja durant la reunió amb la representació de Govern.
La delegació de l'Arieja durant la reunió amb la representació de Govern. SFGA/ C.ESTEVE

Andorra i l'Arieja han aprofundit les seves relacions en  l'àmbit dels productes artesanals i de la transhumància després de la reunió d'aquest dijous que ha estat presidida per la ministra d'Exteriors, Maria Ubach i per la presidenta del departament de l’Arieja, Christine Téqui. Durant la trobada també s’han repassat altres elements transfronterers relatius a l’agricultura, patrimoni natural o cultural, turisme i esports i s’ha exposat la voluntat de treballar conjuntament en un document per llistar tots els projectes existents relatius a la cooperació bilateral.

Ubach i Téqui han coincidit en assenyalar la importància de la cooperació en els productes alimentaris artesanals. Ja hi ha hagut participacions andorranes en fires a Foix, Pamiers i Saint-Gaudens i presència a l'Arieja a Andorra. La ministra d'Exteriors ha anunciat la participació del departament francès en la pròxima Fira d'Andorra per donar a conèxier la nova línia de productes artesans Nòu. Al mateix temps, i es buscaran fires franceses on promocionar-hi els productes andorrans.

En relació a la transhumància, s’estudia la possibilitat de desenvolupar una ruta transfronterera relacionada amb el pastoralisme per posar en valor el seu efecte en la conservació de la biodiversitat i del paisatge, i alhora per donar a conèixer l’ofici dels pastors i vaquers i el treball que fan per assegurar les rutines del bestiar.

Les dues delegacions han fet esment a la candidatura transnacional d’Andorra, Espanya i França per al Patrimoni Mundial de la Unesco sobre els testimonis materials de la construcció del Coprincipat d’Andorra. Téqui ha estat rebuda per Maria Ubach, que ha presidit la reunió acompanyada dels titulars de Turisme i Telecomunicacions; Jordi Torres, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó; i Cultura i Esports, Sílvia Riva. Per part andorrana, han completat la delegació l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega, i diversos tècnics dels ministeris implicats. Per part francesa, han acompanyat la presidenta Téqui el seu director de Gabinet, Pascal Alard, el president de la cambra d’Agricultura de l’Arieja, Philippe Lacube, i l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet.

La ministra Sílvia Calvó, ha exposat que properament el Principat presentarà la seva candidatura al programa Sistema de Patrimoni Agrícola d’Importància Mundial (Sipam) de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, i que recull paisatges naturals i pràctiques agrícoles que generen mitjans de vida en àrees rurals, combinant biodiversitat, ecosistemes resilients, tradició i innovació. La candidatura, liderada pel ministeri de Medi Ambient, s’ha treballat transversalment amb els comuns i l’associació de Pagesos i Ramaders.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending