Andorra s’afegeix a l’acord de l’OCDE que vol un tipus mínim del 15% en l’impost de societats

El Principat és el segon en la llista de 130 països -ordenada alfabèticament- que ha acceptat el pacte de l’organisme internacional que, però, per ara només afectaria grans multinacionals que facturin per sobre dels 750 milions d’euros

El secretari general de l’OCDE, Mathis Cormann.
El secretari general de l’OCDE, Mathis Cormann.

L’OCDE ha tancat aquesta setmana un acord global (amb 130 països donant-hi suport) pel qual s’establirà un tipus mínim del 15% en l’impost de societats per a les grans multinacionals. D’aquesta forma, es vol evitar que aquestes empreses acabin tributant a jurisdiccions fiscalment més favorables en lloc d’aquelles on realment tenen l’activitat. Un dels Estats que ha signat el document és Andorra.

Així es pot comprovar en el document publicat pel mateix organisme: ‘Membres del marc inclusiu de l’OCDE / G20 sobre BEPs que s’uneixen a la declaració sobre una solució de dos pilars per abordar l’impost’. Per qüestions d’ordre alfabètic, el Principat apareix tot just com el segon país signant del compromís.

L’acord té dos pilars fonamentals i persegueix que les grans multinacionals paguin impostos a totes les jurisdiccions on exerceixen activitat, independentment o no que tinguin seus socials. “Aquest paquet històric de mesures garantirà que aquestes empreses paguin la seva justa contribució als impostos a tot el món”, ha afirmat el secretari general de l’OCDE, Mathis Cormann. No es vol, assegura, posar fi a la competència fiscal entre països, sinó tot just “limitar-la” amb regles multilaterals que “tinguin en compte els interessos de totes les parts, incloses les petites economies”.

La idea és que aquest tipus mínim del 15% s’apliqui a tots els països, però únicament a aquelles multinacionals que facturin més de 750 milions d’euros. Es pensa principalment en grans gegants tecnològics, com ara Google o Facebook, o de continguts audiovisuals, com Netflix.

Fa unes setmanes, el ministre de Finances, Eric Jover, va voler enviar un missatge de tranquil·litat davant la possibilitat que aquest acord, que s’estava forjant en el si del G7 pogués afectar Andorra. Llavors, va posar en relleu, justament, el fet que la tipologia de societats que es veuran afectades és molt particular i molt diferent de les que existeixen a Andorra. Així s’entén que, per ara, no suposaria cap obligació d’apujar els tipus al Principat.

Comentaris (5)

Trending