Anàlisi legal per decidir “com més aviat millor” si es pot acollir refugiats ucraïnesos

Maria Ubach apunta que és una “qüestió complexa” i recorda que aquells ciutadans a qui la guerra va enganxar al Principat tenen 90 dies per continuar-hi en règim de turista

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach.
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach. Govern d'Andorra

Govern espera tenir “com més aviat millor” una resposta a la possibilitat que ciutadans provinents d’Ucraïna puguin instal·lar-se a Andorra en condició de refugiats. Segons ha explicat la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, la comissió que agrupa diferents departaments de l’executiu es troba “analitzant” el que, avisa, és “una qüestió complexa”. Tot i això, sí que ha apuntat que les persones que es trobaven de viatge al Principat i s’han quedat, poden continuar fins a 90 dies sota el règim de turista.

Preguntada per la situació, la titular d’Exteriors ha recordat que “s’ha creat una comissió interministerial” amb el seu propi departament, Justícia i Interior i Afers Socials i que és aquest grup de treball qui “analitza el tema” amb l’objectiu de “poder donar una resposta com més aviat millor”. En aquest sentit, un dels textos que s’estan mirant és la llei de protecció de temporal i transitòria per raons humanitàries, aprovada el 2018. En aquell moment, amb la mirada posada en l’acolliment de refugiats sirians.

Ubach també s’ha referit al fet que hi ha ucraïnesos que es trobaven al país quan va esclatar el conflicte i que han decidit quedar-se. En aquests casos, ha apuntat que, per ara, tenen cobertura legal: la del règim de turista. “Són 90 dies. Si es queden ho poden continuar fent” ha apuntat.

Per ara, la ministra d’Exteriors ha posat en relleu que ja s’ha treballat per donar suport a Ucraïna. En concret, per facilitar el trajecte dels combois amb el material que s’ha anat recollint aquests darrers dies. “Hem aportat tota la documentació necessària perquè puguin arribar i esperem que ho facin sense problemes”, ha apuntat.

Comentaris (3)

Trending