L’ambaixador de la UE per Andorra pren el pols al Principat

Representants polítics, econòmics i socials comparteixen amb Lenoir les impressions sobre l’acord d’associació

Lenoir i Rabasa escoltant agents del teixit econòmic del Principat.
Lenoir i Rabasa escoltant agents del teixit econòmic del Principat. SFGA

Els representants dels grups parlamentaris s’han trobat aquest matí en format bilateral amb l’ambaixador de la Unió Europea (UE) per a Andorra, Didier Lenoir i l’ambaixadora d’Andorra a la UE, Esther Rabasa, per traslladar les seves impressions sobre l’acord d’associació. Lenoir ve a prendre la temperatura al Principat per conèixer-lo una mica més de prop atès les peticions ‘exclusives’ que es fan i les peticions de certes solucions ad hoc en el marc d’alguns temes espinosos com tot allò relatiu a la lliure circulació de persones.

 

En gran mesura, les posicions dels agents polítics, socials i econòmics del país són coordinades en el marc de l’Acord Polític signat al tomb d’aquest projecte. En la reunió s’ha tractat l’avenç de les negociacions i la necessitat de trobar un encaix polític a les demandes d’Andorra en relació a la política migratòria o el mercat de les telecomunicacions. Els parlamentaris han intercanviat també sobre les relacions d’Andorra amb la UE, en particular durant la gestió de la pandèmia i han insistit a prop de l’ambaixador en la importància que té per Andorra el certificat verd digital.

Els parlamentaris han fet referència a la resolució acordada pel Consell General a la tardor del 2020 segons la qual s’encomana al Govern que es convoqui el comitè de cooperació previst en l’acord de cooperació entre Andorra i la UE del 2004, i que inclou en el seu articulat una menció expressa a la cooperació en assumptes socials i sanitaris.

51263576686 0884704331 o
Didier Lenoir amb Maria Ubach.

L’ambaixador Lenoir s’ha reunit també amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, per intercanviar sobre la importància que té per Andorra la negociació de l’acord d’associació. Finalment, l’agenda del representant europeu ha incorporat diverses reunions amb actors econòmics i socials del país, que també li han fet part dels seus neguits i expectatives en relació a l’acord d’associació. Aquesta és la segona vegada que l’ambaixador de la UE visita Andorra i té l’oportunitat d’intercanviar amb els diferents col·lectius en unes trobades que són fonamentals perquè pugui copsar la realitat del país.

“Aquesta visita m’ha permès percebre de manera concreta els reptes i les expectatives vinculats no només a la negociació de l’acord d’associació sinó a la relació entre Andorra i la UE”, ha afirmat Lenoir

L’ambaixador de la UE a Andorra ha tancat la jornada amb una millor comprensió dels interessos dels actors tant polítics com econòmics i socials: “Aquesta visita m’ha permès percebre de manera concreta els reptes i les expectatives vinculats no només a la negociació de l’acord d’associació sinó a la relació entre Andorra i la UE”, ha afirmat Lenoir segons que han recollit la premsa oficial de Govern en un comunicat.

La visita de Lenoir seguirà demà amb una reunió amb la delegació negociadora de l’acord d’associació i intercanvis amb representants del Govern per tractar la gestió de la crisi sanitària i els avenços d’Andorra en l’estratègia de finançament internacional. L’ambaixador s’acomiadarà del Principat dijous, després de dinar amb el cap de Govern.

Lenoir va ser nomenat ambaixador de la Unió Europea a Andorra a la tardor del 2019 i va efectuar la primera, i fins ara única, visita a Andorra al novembre, acompanyat de la cap negociadora adjunta, Clara Ganslandt. Les visites dels representants europeus al principat són fonamentals perquè puguin conèixer la realitat del país i intercanviar directament amb els diferents actors amb qui el Govern està treballant l’Acord d’associació.

Etiquetes

Comentaris

Trending