Alcaldes del Pirineu refermen a Prada que el futur del territori passa per la col·laboració

La cooperació és el tema principal de la 35a Diada Andorrana, on tots ells remarcaran les diferents línies de treball ja obertes, i per obrir, entre Catalunya, Andorra i França

Un moment de la Diada Andorrana celebrada a Prada
Un moment de la Diada Andorrana celebrada a Prada

Aquest dissabte Prada de Conflent reunirà representants del Pirineu català, andorrà i francès per parlar-ne sobre la cooperació transfronterera a la 35a Diada Andorrana. Aportaran diversos punts de vista, però si en algun punt estan d’acord els diferents alcaldes i presidents d’associacions econòmiques és en què la col·laboració és clau per assegurar i mantenir el futur del territori. Que, sense treball conjunt, no es poden potenciar les fortaleses, ni tampoc superar les febleses han explicat alguns d’ells a l’Altaveu de forma prèvia a la seva participació a les jornades. 

“Hi ha un repte i unes oportunitats, i a la vegada unes problemàtiques i unes mancances que són comunes en el conjunt del territori, perquè tots som molt similars”, explica l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira. La seva població té diferents col·laboracions amb Guingueta d’Ix i també amb Andorra. Un fet que Piñeira destaca és la prova cicloturista ‘Tres Nacions’, que passa pels tres territoris. En aquest sentit, assenyala que “tots estem molt propers, però molt fragmentats administrativament, i estem obligats a entendre’ns, i ho hem de fer no només per obligació, sinó per convicció”.

Seguint aquesta línia, l’alcalde de Guingueta d’Ix, Daniel Armisen, recorda que al 2003 ja es va crear, juntament amb Puigcerdà, la primera comunitat transfronterera de la Unió Europea. Armisen, a més, afegeix que “afavorir la cooperació transfronterera passa també per millorar la nostra població i fer-la atractiva per al visitant”. Un dels projectes que es té a la localitat francesa gira al voltant d’un centre sociosanitari, que parteix de la col·laboració que ja hi ha amb l’hospital transfronterer.

“Cal enfortir aquests vincles que ens uneixen a banda i banda de la frontera, i el que parlem a la Diada és de totes les oportunitats que hi ha juntament amb la relació amb Andorra, per tirar endavant projectes i iniciatives perquè pugui haver-hi les millors condicions per a la prosperitat del territori”

La trobada a Prada de Conflent és l’espai perfecte per enfortir i fer palès aquesta necessitat de crear cooperació entre territoris per tal d’evolucionar i potenciar els Pirineus. L’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Vilaplana, assenyala que “cal enfortir aquests vincles que ens uneixen a banda i banda de la frontera, i el que parlem a la Diada és de totes les oportunitats que hi ha juntament amb la relació amb Andorra, per tirar endavant projectes i iniciatives perquè pugui haver-hi les millors condicions per a la prosperitat del territori”.

De fet, una de les opcions que es planteja, en aquesta ocasió amb Merens, explica el seu alcalde, Jean Pierre Sicre, que és la de replicar a Andorra la planta embotelladora d’aigua que s’ha iniciat a la localitat. “Ha creat 25 llocs de treballs fixos, i som un poble de 172 habitants”, assenyala l’alcalde. En aquest sentit, es busca que es puguin seguir exemples d’empreses i iniciatives que han sigut exitoses en algun punt del Pirineu.

A més, el president de la Cambra de Comerç dels Pirineus Orientals, Laurent Gauze, indica que la Diada Andorrana no és l’única trobada on es potencien aquestes sinergies. El passat mes de maig es va fer una reunió amb la cambra andorrana, així com les de Girona i Lleida. En definitiva, el que fa palès aquest conjunt de ponències és que cal entendre’s per avançar. Com assenyala Piñeira, “som un territori que necessitem desenvolupar projectes conjunts perquè compartim un mateix espai físic, una mateixa realitat, i a més a més, som pocs i les problemàtiques són també comunes”.

 

Comentaris (3)

Trending