Afers Exteriors tindrà per primera vegada des que hi ha llei del cos diplomàtic una direcció general

Damunt la taula hi ha noms com els de Gemma Cano, Andreu Jordi o Jaume Gaytán, però ara mateix no hi hauria res de clarament definit

La ministra Imma Tor, acompanyada d'Andreu Jordi, en una trobada amb l'ambaixador francès, Jean-Claude Tribolet.
La ministra Imma Tor, acompanyada d'Andreu Jordi, en una trobada amb l'ambaixador francès, Jean-Claude Tribolet. SFGA

El ministeri d’Afers Exteriors tindrà per primera vegada des de que és vigent la llei del cos diplomàtic una direcció general. Així ho estableix l’estructuració ministerial del departament que lidera Imma Tor. Certament, però, no serà el primer cop que hi ha aquesta figura en el ministeri en una època recent, perquè durant el Govern socialdemòcrata i amb Xavier Espot Miró de titular de la cartera va exercir com a directora ministerial Eva Descarrega.

Però la llei que regeix el cos diplomàtic data del 2019. I llavors es va renunciar expressament a designar un director o una directora general, un càrrec que sí que apareix en l’organigrama actual i que ha generat certa curiositat dins mateix del departament. La plaça la pot ocupar qualsevol funcionari d’un cert rang amb lloc indefinit a l’administració. Ara bé, si és un funcionari del cos diplomàtic, per poder assumir la direcció general s’ha d’ostentar inicialment el rang d’ambaixador i tenir un mínim de setze anys d’experiència en la diplomàcia.

Segons les fonts consultades, hores d’ara no hi hauria cap persona triada, encara que sí hi ha noms sobre la taula, com els de Gemma Cano, Jaume Gaytán o Andreu Jordi, que podrien ocupar el lloc, encara que no necessàriament han de ser aquests. A banda de la direcció general, el ministeri d’Afers Exteriors tindrà quatre àrees o departaments més, com el d’introducció d’ambaixadors.

Els altres tres departaments són el d’Afers Jurídics Internacionals i Recursos Humans (que integra Afers Generals i Jurídics), el d’Afers Bilaterals i Consulars (amb l’àrea de Cooperació Transfronterera i la d’Afers Consulars) i el departament d’Afers Multilaterals i Cooperació (amb l’àrea de les Nacions Unides i la de Cooperació Multilateral i al Desenvolupament).

Comentaris (6)

Trending