El Tribunal de Comptes porta a la fiscalia els increments salarials a l’AFA per sobre del que tocava

Partint de la base dels informes referents al 2020, l’ens fiscalitzador també ha adoptat la mateixa decisió en relació als augments de sou per sobre de l’IPC que hi va haver a RTVA

L'AFA té la seva seu a l'edifici Montclar.
L'AFA té la seva seu a l'edifici Montclar. Toni Solanelles

El Tribunal de Comptes ha posat en coneixement de la fiscalia, en entendre que pot ser constitutiu de delicte, els augments salarials que hi va haver durant el 2020 a l’Autoritat Financera Andorrana (AFA). L’ens fiscalitzador també hauria adoptat la mateixa decisió en relació a fets similars que s’haurien protagonitzat a Ràdio Televisió d’Andorra (RTVA). No és la primera vegada, encara que ho ha fet en comptades ocasions, que el tribunal acudeix al ministeri fiscal.

El fet que no tingui una capacitat sancionadora directa, fa que molts cops l’ens fiscalitzador se senti impotent per no poder ser més contundent. Per això almenys en els dos casos esmentats hauria acudit a la fiscalia per deixar constància del malestar que generen certs comportaments en organismes públics. En aquesta ocasió, hauria posat en coneixement del ministeri públic aquells fets que podrien contradir de forma greu la Llei general de les finances públiques, perquè hi hauria un possible malbaratament de diners públics.

Els fets que s’han denunciat a la fiscalia tenen a veure amb els informes que es van elaborar respecte de l’exercici 2020, l’any que va esclatar la Covid. De fet, un dels grans incompliments del supervisor financer que podrien derivar en responsabilitats fins i tot de tipus penal seria el fet d’incomplir el mandat de reducció dels salaris més elevats de l’administració, que incloïa també les remuneracions als càrrecs de lliure de designació de les entitats públiques.

Logotip de l'Autoritat Financera Andorrana (AFA).

Relacionat

L’Autoritat Financera no predica amb l’exemple d'estrènyer-se el cinturó i congelar els sous

Segons que va detectar el Tribunal de Comptes, l’AFA va fer cas omís a l’esmentada exigència i va mantenir-se els sous i, fins i tot en algunes ocasions, va acabar augmentant-los, contradient d’aquesta manera una obligació legislativa clara. Més enllà de no respectar les mesures de contenció i reducció salarial al sector públic imposades arran de la crisi de la Covid, també es va detectar un increment salarial al director d’Assegurances, Estudis Tècnics i Processos de l’entitat, el qual superava l’índex de preus al consum (IPC). Aquest fet concret també ha estat denunciat.

I seria el mateix el que hauria passat en el cas d’RTVA. Revisant les despeses de personal de RTVA per l’exercici 2020, el Tribunal de Comptes també va detectar increments salarials a personal fix de l’entitat, els quals superaven l’IPC que fixava com a límit l’article 19 de la Llei del pressupost per a l’exercici del 2020. Aquest fet, com s’ha dit, és susceptible de generar responsabilitats en relació amb allò que estableix la llei de les finances públiques i, en conseqüència, s’ha comunicat a la fiscalia de manera formal perquè investigui si hi ha delicte.

Comentaris (9)

Trending